Multe proiecte legislative care au ca numitor comun îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţeanului, au, din păcate, şanse extreme de mici sau nule atunci când trec prin “furcile caudine” ale Parlamentului. Aleşii dau afirmativ din cap, cu sutele, exclusiv în faţa proiectelor legislative care le sporesc huzurul. În rest, Dumnezeu cu mila. Din cei aproape 600 de parlamentari care alcătuiesc acest monstru din fruntea ţării, doar câţiva, un procent poate sub cinci la sută, au gânduri ceva mai umane, pe care le-au aşternut, fiecare cum a gândit sau a putut, în proiecte legislative.
Câteva dintre ele se referă la categoriile cele mai năpăstuite şi vulnerabile ale societăţii, copiii şi pensionarii dar şi la o altă categorie care întâmpină greutăţi oricum, cea a celor fără un loc de muncă. Astfel, un proiect de lege care prevede că indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, de la 375 de lei la 450 de lei a fost iniţiat de un grup de parlamentari independenţi căruia i s-a alăturat şi un deputat UNPR. Proiectul mai prevede majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare.
Astfel, va creşte de la 3 la sută la 3,6 la sută pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5 la sută la 6 la sută pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7 la sută la 8,6 la sută pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10 la sută la 12 la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. În acest moment proiectul de lege privind creşterea “ajutorului” de şomaj se află în dezbatere la Senat.
A treisprezecea pensie rămâne la stadiul de vis
Un proiect care, dacă ar deveni realitate ar mai uşura traiul plin de nevoi al pensionarilor, a fost lansat de câţiva senatori aparţinând formaţiunilor politice UNPR, PSD şi PP-DD. Aceştia propun introducerea celei de-a XIII-a pensii, într-un proiect de lege depus zilele trecute la Senat. Potrivit documentului, a XIII -a pensie s-ar acorda anual, la cerere, persoanelor care au un drept de pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2.563 lei). O condiţie pentru obţinerea acestui “bonus” anual este ca pensionarii care solicită a treisprezecea pensie, să nu realizeze alte venituri. „A treisprezecea pensie se stabileşte la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru toate persoanele îndreptăţite care primesc o pensie mai mică sau egală cu cuantumul acestuia.
În acest moment, salariul minim brut este de 1.050 de lei. Având în vedere constrângerile bugetare, propunem acordarea celei de-a XIII-a pensii, în mod diferenţiat, numai persoanelor cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie. Propunem ca, pentru persoanele cu o pensie mai mică sau egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, cea de 13-a pensie să fie echivalentă cu cuantumul acestuia, iar pentru persoanele care primesc o pensie în cuantum mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi până la salariul mediu brut, inclusiv, cuantumul se stabileşte la nivelul a jumătate din salariul minim brut pe ţară”, se arată în proiectul de lege.
200 de lei alocaţie pentru toţi copiii
Alocaţiile lunare pentru copii, mărite cu mare greutate şi scandaluri interminabile în vara anului trecut, de la 42 la 84 de lei reprezintă în continuare un punct sensibil pe care iată, nici în acest an unii aleşi nu îl ocolesc. În acest sens, un număr de 34 de senatori au iniţiat, cu gândul la cei care reprezintă viitorul acestei societăţi, o propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată. Potrivit proiectului de lege, „cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte la valoarea de 200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2015”. Proiectul de lege a fost respins de către Senat şi a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi cameră decizională. Ne putem reaminti cu această ocazie faptul că pensile nesimţite ale parlamentarilor nu s-au lovit de prea multe refuzuri astfel încât, bătrânii lupi veşnic înfometaţi din Parlamentul României şi-au votat, fără să crâcnească, pensii suplimentare care pot depăşi chiar 4000 de lei.
Acesta nu a fost singurul proiect referitor la alocaţiile pentru copii, depus de unii parlamentari. Un alt proiect de lege pentru modificarea legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii a fost depus de 61 de senatori şi deputaţi.
Potrivit proiectului de lege, „alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal, profesional sau în centrele de educaţie incluzivă, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar cel mult până la împlinirea vârstei de 26 de ani”. Mail mult, „tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă anul din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical sau cu certificat de încadrare în grad de handicap pentru cei din centrele şcolare de educaţie incluzivă”. Iniţiativa legislativă a fost însă respinsă de Senat şi trimisă pentru raport la comisiile permanente din Camera Deputaţilor.
Toate aceste bune proiecte vor pica. a trecut, în schimb, legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, porcu de neamţ nu a atacat-o la CCR şi ştie el de ce. În februarie se dezbate ordonanţa cu triplarea salariului său personal. Cam asta e democraţia românească şi acest regim, putred şi corupt, nu poate fi asanat decât printr-o singură soluţie, o adevărată revoluţie !