Cercetătorii americani susţin că au descoperit o nouă culoare: „Olo”

O echipă de cercetători din Statele Unite afirmă că a descoperit o nouă culoare, invizibilă în mod natural ochiului uman, pe care au denumit-o „olo”, relatează BBC. Descoperirea a fost publicată în revista Science Advances şi ar putea deschide noi perspective în înţelegerea percepţiei vizuale şi a tratamentelor pentru daltonism. Culoarea a fost percepută de participanţi în cadrul unui experiment optic avansat, în care impulsuri laser au fost direcţionate în retină pentru a stimula selectiv un singur tip de celule conice, responsabile cu perceperea culorii verzi (celulele M). Potrivit echipei de cercetare, această stimulare izolată generează un semnal vizual „imposibil” în condiţii naturale, ceea ce a dus la perceperea unei nuanţe albastru-verzui extrem de saturate, diferită de orice culoare cunoscută anterior.

• Experiment optic de înaltă precizie

Studiul a fost condus de profesorul Ren Ng, de la Universitatea din California, Berkeley, care a fost şi unul dintre cei cinci participanţi la experiment. Participanţii, toţi cu vedere normală a culorilor, au privit într-un dispozitiv numit Oz, ce combină lasere, oglinzi şi componente optice sofisticate. Dispozitivul a fost proiectat special pentru a stimula doar un tip de celule fotoreceptoare, fără activarea celorlalte – o performanţă tehnologică notabilă în sine. „Olo este mai saturată decât orice culoare pe care o poţi vedea în lumea reală”, a explicat profesorul Ng într-un interviu pentru BBC Radio 4. „Este ca şi cum ai fi văzut doar nuanţe pale de roz toată viaţa, iar într-o zi apare o cămaşă într-un roz atât de intens încât pare o culoare complet nouă”, a ilustrat el metaforic.

• Dispută între specialişti

Deşi descoperirea este considerată remarcabilă din punct de vedere tehnologic, unii experţi pun sub semnul întrebării existenţa reală a unei noi culori. Prof. John Barbur, cercetător în domeniul vederii la Universitatea din Londra, care nu a participat la studiu, a declarat că percepţia unei noi culori poate fi o chestiune de interpretare neurologică, mai degrabă decât dovada existenţei unui nou tip de stimul vizual. „Modificarea intensităţii percepţiei prin stimularea conurilor nu este un fenomen complet nou”, a explicat el. „Este posibil ca olo să fie doar o intensificare extremă a unei senzaţii vizuale deja cunoscute.”

• Implicaţii pentru daltonism

În ciuda controverselor, cercetătorii speră că rezultatele ar putea contribui la înţelegerea mai bună a percepţiei vizuale atipice şi la dezvoltarea unor metode inovatoare de tratament pentru persoanele cu deficienţe de vedere a culorilor. Profesorul Ng recunoaşte că olo este „foarte dificil de reprodus” în condiţii naturale, dar promite că cercetările vor continua.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment