Un „mariaj improbabil” – așa ar putea fi descrisă combinația chinezo-română care și-a pus în cap să ducă la bun sfârșit varianta ocolitoare a Zalăului. Firma chinezească Sinohydro, cea care se ocupă de managementul lucrării, s-a înconjurat de subcontractori români care își fac treaba și a adus și muncitori chinezi, care lucrează cot la cot cu ai noștri, învățând de la ei, să sperăm, nu doar înjurături neaoșe. Ce e sigur e că muncitorii noștri ar putea învăța câte ceva dintr-un proiect cu multe soluții tehnice inovative și structuri de anvergură, dar și multe lucruri neînțelese și probleme care apar, inevitabil, pe parcurs. Tronsonul al doilea al centurii (să nu îl uităm pe primul, dat în folosință de mulți ani și deocamdată pe post de muzeu al infrastructurii și de spațiu pentru curse ilegale) are 5,53 km, câte o bandă pe sens și două la urcare și a ajuns la un stadiu fizic și financiar de 27 la sută. O vizită pe șantier ne face să „înotăm” în praful care îți intră prin toți porii și să îi cunoaștem pe actorii realizării centurii, moldoveni la organizarea de șantier care sudează armături parcă fără oprire, bucureșteni și dâmbovițeni la foraje, sălăjeni și arădeni la structuri, sălăjeni la terasamente. Mai sunt ceva camioane din China și muncitori chinezi, o prezență insolită pe meleagurile noastre. Se lucrează pe căldură, în praf, prin văi și gropi prin care Meseșul îi pune la încercare pe oamenii care lucrează.
O filmare a pasionatului de infrastructură Cristian Man, care urmărește lunar din dronă stadiul autostrăzii, ne arată stadiul lucrărilor, conștient fiind că oamenii care privesc vor fi undeva între extrem de nemulțumiți și rezonabil de mulțumiți de progresul pe care îl văd din aer și de mobilizarea constructorilor. E drept, am așteptat atâția ani și oamenii s-au cam săturat de justificări și promisiuni în loc de fapte. Acum se face ceva. Sperăm că vom putea circula de anul viitor pe varianta ocolitoare, dacă se respectă termenii contractuali.
Cele mai recente imagini cu Centura Zalău au fost publicate pe “YouTube” de Cristian Marius Man
[…] Un „mariaj improbabil” – așa ar putea fi descrisă combinația chinezo-română care și-a pus în cap să ducă la bun sfârșit varianta ocolitoare a Zalăului. Firma chinezească Sinohydro, cea care se ocupă de managementul lucrării, s-a înconjurat de subcontractori români care își fac treaba și a adus și muncitori chinezi, care lucrează cot la cot cu ai noștri, învățând de la ei, să sperăm, nu doar înjurături neaoșe. Ce e sigur e că muncitorii noștri ar putea învăța câte ceva dintr-un proiect cu multe soluții tehnice inovative și structuri de… Citeste mai mult […]
[…] Un „mariaj improbabil” – așa ar putea fi descrisă combinația chinezo-română care și-a pus în cap să ducă la bun sfârșit varianta ocolitoare a Zalăului. Firma chinezească Sinohydro, cea care se ocupă de managementul lucrării, s-a înconjurat de subcontractori români care își fac treaba și a adus și muncitori chinezi, care lucrează cot la cot cu ai noștri, învățând de la ei, să sperăm, nu doar înjurături neaoșe. Ce e sigur e că muncitorii noștri ar putea învăța câte ceva dintr-un proiect cu multe soluții tehnice inovative și structuri de… » Mai multe detalii […]
Multumi-ți Elenei Udrea și lui Gabriel Oprea ptr șoseaua de centura ! Dacă cei doi nu se “nășteau” , noi circulam actualmente prea! Sa speram ca cei doi vor plăti in aceata viața , nu intr-o alta viața, ptr răul ce ni l-au făcut!!!
Incă din toamnă și pe tot timpul unei ierni blânde și uscate, nu s-a mișcat nimic pe șantier. Ar fi curios de văzut cum s-au făcut plățile și dacâ întârzierile sunt penalizate. Să nu ne trezim că lucrarea nu este nici jumătate finalizatâ, dar plată s-a făcut pentru toată lucrarea. Se obișnuiește la noi.