Consilierul judeţean Ioan Abrudan a adus în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean desfăşurată joi, situaţia generată de lipsa şoselei de centură. Mai precis, acesta a pus în discuţie posibilitatea devierii traficului pe un traseu stabilit de conducerea judeţului, a municipiului împreună cu factorii de decizie din Ministerul Transporturilor. Consilierul a reamintit faptul că pericolul pe care îl generează, zi şi noapte, traficul greu pe străzile din municipiul Zalău este tot mai crescut, adăugând şi disconfortul cetăţenilor, starea de degradare a imobilelor de pe străzile direct implicate, poluarea şi zgomotul.
„Este un lucru pe care toţi locuitorii Zalăului l-ar saluta, şi o decizie pentru care fiecare cetăţean v-ar mulţumi”, a spus Ioan Abrudan. Niciodată nu reuşim să găsim o soluţie, iar atunci când una ar părea că a fost găsită, aceasta nu ajunge la materializare. S-a propus, şi presa a susţinut şi promovat această variantă, devierea traficului greu pe ruta Crişeni-Mirşid-Creaca-Românaşi. Credeţi că are vreo şansă această idee?”, a întrebat consilierul. Preşedintele Tiberiu Marc a răspuns, spunând că, pe porţiunea de drum Creaca-Zalău, problema se pune la Ortelec unde există o restricţie de circulaţie a autovehiculelor cu o greutate de peste 7,5 tone. Tiberiu Marc a spus că ar putea fi considerată ca acceptabilă, varianta Românaşi-Creaca-Jibou-Mirşid-Crişeni, însă nici el nici consilierii prezenţi, nu au oferit un răspuns concret, menit să lămurească, în ceea ce priveşte posibilitatea devierii traficului, până la începerea lucrărilor la tronsonul doi al centurii şi finalizarea acestora.
Din sursele pe care le avem, soluţia devierii traficului, aşa cum am mai amintit, nu ar fi agreată de reprezentanţii Ministerului Transporturilor, iar motivele pentru care devierea traficului are şanse infime, depăşesc graniţele judeţului nostru.
Este clar că o şosea de centură nu vom avea prea curând, chiar dacă am considera, cu maximum de optimism, o decizie urgentă de reluare a lucrărilor. Sunt licitaţii de făcut, procedurile sunt greoaie, durează şi se întind pe parcursul unor ani de zile astfel încât este din ce în ce mai greu de crezut sau de sperat în visul numit Şoseaua de Centură a Zalăului. Poate autostrada Transilvania să… „contorsioneze” oarecum posibilităţile şi şansele găsirii unei soluţii. Dar judeţul Sălaj este singurul în care, pe porţiunea care ar intra în judeţul nostru, lucrările la autostradă au rămas doar pe hârtii. În rest, sănătoşi să fim, şi să ne rugăm ca nepoţii noştri să aibă cel puţin tot atâta răbdare câtă avem şi noi, în aşteptarea acestor miracole.
Abrudan ar vrea cat mai repede sa se faca soseaua ca sa nu-i mai treaca pe la fereastra masinile grele !!!daca se teme s-ar putea muta in una din celelalte case pe care le are !!!!! a fost la putere si de ce nu a insistat si pentru aceasta sosea ???sau au fost alte ,,,prioritati ..?????