Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin structurile rutiere, a demarat acțiunea SEATBELT, în cadrul căreia polițiștii desfășoară activități pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate.
Săptămâna 11-17 martie 2019 este dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt (acțiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii).
Acțiunea, coordonată de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, se desfășoară în toată țara, pe drumurile publice, polițiștii rutieri fiind în teren, pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislației în domeniu. De la declanşarea acțiunii (11-13 martie a.c.), pe acest segment au fost aplicate 194 de sancțiuni contravenționale. Controalele se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.
De ce este important să porţi centura de siguranţă, oriunde stai în maşină?
Centura de siguranţă are rolul de proteja pasagerii autoturismului, inclusiv şoferul. O funcţie esenţială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ţine nemişcat, în scaunul maşinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact. Şoferii pot să transporte minori doar dacă aceştia din urmă poartă centura de siguranţă sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislaţiei în vigoare.
Foto: Accident din 12 iunie 2018, comuna Românași. Victimele – o femeie de 19 ani și un copil de 1 an, decedate.
Știu oameni care sigur nu mureau dacă purtau centura. Uneori trebuie să le spun că nu pornesc dacă nu-și pun centura. Mă trezesc cu replici: „dar și în spate?”, „pe locurile din spate nu-i obligatoriu”. După ce mori în accident nu mai e obligatorie centura!