Un centru care asigură asistenţă socială şi medicală specializată, îngrijire la domiciliu şi consiliere pentru 35 de vârstnici din comuna Plopiş funcţionează la Iaz, graţie unui proiect finanţat în cadrul unui grant elveţian. Proiectul, implementat de administraţia locală din Plopiş şi Asociaţia Pro-Vita Iaz, este unul pilot, fiind dezvoltat în trei judeţe – Sălaj, Botoşani şi Tulcea, cu bani de la Guvernul Elveţian, prin Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (85 la sută) şi Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii (15 la sută).
„Proiectul se adresează persoanelor vâstnice şi oportunitatea venit în urma unei solicitări de la Fondul Tematic elveţiano-român. Este un grant extracomunitar şi el a fost transmis la trei judeţe din ţară, fiind proiecte pilot. În urma selectării comunelor care au dori să participe, Plopişul a fost ales ca şi beneficiar. În urma discuţiilor cu partenerii finanţatori şi cu problemele care au fost în comunitate, am ales să ne adresăm persoanelor vârstnice, dar ne putem adresa şi copiilor”, a precizat miercuri, 10 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul din Plopiş, Nicolae Criste.
Populaţie îmbătrânită
Potrivit spuselor sale, decizia a fost luată în baza problemelor identificate la nivelul comunităţii: evoluţia demografică a comunei, ce evidenţiază o creştere a numărului vârstnicilor în detrimentul tinerilor; vârsta înaintată a unui număr mare de persoane, fapt ce determină creşterea nevoilor privind serviciile de sănătate; serviciile medicale primare sunt acordate doar o dată pe săptămână în satul Iaz şi doar la domiciliul beneficiarilor, iar în Făgetu, o dată la două săptămâni sau o dată pe lună; lipsa unui mijloc de transport pentru asigurarea tranesportului bolvanilor spre şi dinspre serviciile medicale; distanţa mare faţă de cel mai apropiat spital şi căile de acces greu accesibile, care fac ca starea bolnavilor să se agraveze până la intervenţia cadrelor medicale.
Astfel, a fost reabilitată şi dotată o clădire din Iaz, transformată mai apoi în Centrul Comunitar de Servicii Integrate Medico-Sociale. În plus, au fost identificate 35 de persoane – 15 din satul Plopiş, 10 din Iaz şi alte 10 din Făgetu, care beneficiază de serviciile centrului. „Acordăm servicii medico-sociale atât în centru, cât şi la domiciliul beneficiarilor. Serviciile de natură socială sunt livrarea hranei, hrănire, ajutor pentru efectuarea cumpărăturilor şi facilitarea deplasării în exterior, cu ajutorul mijlocului de transport ce a fost achiziţionat în cadrul proiectului, activităţi de petrecere a timpului liber, asistenţă şi suport pentru integrarea în comunitate şi prevenirea excluziunii sociale a persoanelor vârstnice. Serviciile socio-medicale sunt: consultaţii, investigaţii, tratamente medicale de îngrijire în conformitate cu nevoile beneficiarilor şi îngrijiri paleative la domiciliu. Ca urmare a implementării acestui proiect, beneficiarii apelează mai rar la spitalizare, duc o viaţă mai activă şi, în primul rând, este redus riscul de instituţionalizare”, a adăugat, în acelaşi context, Andrada Lupou, coordonatorul Centrului.
Primăria va prelua finanţarea Centrului
Până la mijlocul acestui an, cheltuielile de personal, cele de întreţinere, precum şi asigurarea unui mese calde pe zi – circa 15.000 de lei lunar – sunt acoperite prin proiect. Autorităţile din Plopiş au anunţat că din iulie 2018, vor suporta de la bugetul local aceste sumele. „Le-aş recomanda şi colegilor primari să facă astfel de investiţii. Deşi sunt destul de greu de gestionat, pentru că lucrăm cu oamenii, sunt investiţii de suflet, iar comunităţile au nevoie de aşa ceva”, a punctat Nicolae Criste.
La ultimul recensământ, cel din 2011, populaţia comunei Plopiş era de 2.405 persoane, dintre care 20 la sută, vârstnici. Din totalul localnicilor, 39 la sută sunt pensionari de vârstă sau de boală.