Peste 9.000 de lei are de recuperat municipalitatea de la cei 43 de locatari din blocurile ANL care au „uitat” să-şi achite chiria lunară, susţin reprezentanţii Primăriei Zalău. La nivelul reşedinţei de judeţ, 228 de tineri au obţinut locuinţe construite prin programul derulat de către Agenţia Naţională de Locuinţei. Cea mai mare datorie – 600 de lei – o înregistrează un zălăuan căruia autorităţile locale i-au asigurat un acoperiş deasupra capului, însă el nu a mai trecut pe la ghişeele Primăriei de opt luni.
Restanţieri mai puţini, datorie mai mare
Numărul rău-platnicilor este în uşoară scădere faţă de cel înregistrat la finele anului trecut, când, potrivit aceloraşi surse, din cei 204 chiriaşi ANL, 56 aveau restanţe de acest fel. Cu toate acestea, contravaloarea datoriilor a urcat de la 7.100 de lei, la 9.123 de lei, în condiţiile în care sumele pe care chiriaşii le au de suportat lună de lună sunt de-a dreptul modice comparativ cu preţurile practicate pe piaţă. Astfel, în timp ce persoana care ocupă o garsonieră privată în Zalău plăteşte în jur de 100 de euro, zălăuanii din ANL trebuie să scoată din buzunare cel mult 60 de lei, adică abia 14 euro. În ceea ce priveşte chiria aferentă unui apartament ANL cu două camere, această este de nici 100 de lei, în timp ce pentru două camere într-un aparament proprietate privată, chiria poate depăşi 150 de euro.
Ameninţaţi cu rezilierea contractului
În încercarea de a recupera banii de la datornici, municipalitatea a început să transmită notificări şi chiar i-a invitat pe unii la conciliere. Ba mai mult, oficialităţile sunt dispuse să treacă şi la măsuri extreme, măsuri prevăzute, de altfel, în contractul de închiriere. “Contractul de închiriere se reziliază de plin drept, fără somaţie, fără punere în întârziere şi fără intervenţia instanţei în cadrul neachitării de către chiriaş a chiriei pe cel puţin trei luni consecutive”, se menţioneată în contractul încheiat cu beneficiarii de locuinţe ANL.
Chirii de nimic
La ora actuală, în municipiul Zalău există 228 de locuinţe pentru tinerilor, destinate închirierii, în blocurile O3 şi O4 de pe strada Olarilor (40 de apartamente), în blocul IAIFO se pe strada Sfânta Vineri (24 de apartamente) şi în cele 12 blocuri DM de pe strada Viitorului (164 de apartamente). Programul de construcţii ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii, care nu îşi permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.
Tinerii sub 35 de ani care stau în chirie în locuinţele ANL de pe strada Viitorului au de plătit, în fiecare lună, 37,94 de lei, pentru apartamentele cu o cameră şi 56,43 de lei, pentru cele cu două camere. În blocul ANL de pe stada Sfânta Vineri, chiriile sunt de 54,35 de lei, pentru o cameră şi 96,02 lei, pentru două camere, în timp ce în imobilele de pe strada Olarilor, chiria lunară a fost stabilită la 59,04 lei.
Locuinţele sunt ridicate pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de către consiliile locale. Printr-o convenţie încheiată cu ANL, autorităţile locale au obligaţia de a asigura utilităţile şi dotările edilitare, ale căror costuri sunt suportate din bugetele locale. Investiţiile privind construcţia de locuinţe în regim de închiriere sunt finanţate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, precum şi din credite interne/externe şi din alte surse legal constituite.
II clar se face loc in locuinte ANL pentru tinerii liberali
🙂
d-na, mai intereseaza-te, chiriile sunt aproape duble fata de ce apare aici. jurnalism de 2 lei.
frumos material… dezinformare totala. asta se intampla atunci cand informarea se face doar de la o gura si aia spurcata si tendentioasa. In primul rand s-a ajuns aici din cauza primariei care nu a avut timp sa puna pe ordinea de zi problema chiriei din luna martie – atunci cand trebuiau sa aprobe prelungirea contractelor celor care au depasit 5 ani de chirie si valoarea chiriei – si au aprobat-o doar in 19 iulie (bineinteles ca d-nii de la primarie nu au avut interesul sa anunte si locatarii despre noile chirii – percepute sau daca cel putin le-au prelungit contractele). In al doilea rand chiriile celor peste 35 de ani… d-na jurnalist – ar trebui sa fi informata, ca demulti ani este de peste 200 de lei. la un simplu calcul – din luna februarie pana in prezent ne putand sa-si achite chiria pe motiv ca nu se stia de aceasta. Dar ce conteaza la voi … jurnalistii decat sensationalul… si bineinteles titlul tendentios…
Ce te miri? Magazin Salajean ii doar o anexa a PNL
Sa fie oare toti restantierii ANL.isti cu varste de peste 35 de ani? Cum ar fi sa te muti intr-o locuinta privata, daca tot te plangi atata, sa.l lasi pe altul in nevoie sa stea in spatiu pe care-l ocupi tu acum?
Nu cred ca ti-ar strica sa fii atent. In articol se precizeazaca aceste locuinte sunt pt tinerii sub 35 de ani. Ca tu ai imbatranit in ANL si acum trebuie sa platesti mai mult pt ca statul te lasa sa stai in apartamentul ala e alta mancare de peste.
No, anelistilor s-a umflat pasatu in voi ? Toti ati luat locuintele pe pile iar cand trebuie sa platiti si voi ceva nu va convine. Nu va place, iesiti de acolo ca vor altii
Nu-ti convin conditiile din ANL? Te tine cineva cu japca acolo? Du-te, fratele meu, in chiria aia ieftina pe care o stii tu la privati
Ce penibili puteti fi mai oameni buni…dupa ce ca au luat locuinte in ANL tot felul de nulitati cu pile si politisti cu case faine la tara, acum va trageti pe c(ort) sa platiti suma aia modica, de tigari! Adevarul este ca ar trebui spud Vajuuu la aia peste 35 de ani, „telectuali” ce naiba, cu salarii mari de MAI , etc, care pana la varsta asta nu sunt in stare sa-si faca un credit asa numit „ptr. demnitate” sa stea si ei in casa lor, mai cu seama ca sunt toti casatoriti! Vai de mama voastra demnitate de „intelectuali”!