Ce este OSB-ul?
Dacă tot ați auzit de acronimul OSB, dar nu știți ce reprezintă, ați ajuns unde trebuie. Așadar, OSB sau Oriented Strand Board, înseamnă plăci din fâșii orientate. Mai exact, aceste fâșii orientate sunt așchii din lemn ce au dimensiuni de 2,5 cm lățime și 15 cm lungime, adeseori și sunt folosite în construcții, dar nu numai. Acestea diferă de celelalte produse ce provin din resturile de lemn, prin faptul că benzile sale lungi de lemn sunt plasate strategic. De aici provine și termenul de “oriented”. Scopul lor a fost acela de a crea o placă cu aproape aceleași caracteristici tehnice precum placajul, dar folosind doar material lemnos ce are o creștere rapidă și trunchiul cu un diametru mic.
Care sunt clasele de OSB?
Producătorii plăcilor de OSB își proiectează produsul pentru a fi multifuncțional. Prin urmare, poate folosit în mai multe moduri, in funcție de clasele în care se situează. Așadar, OSB-ul se regăsește în 4 clase:
Clasa 1 : pentru folosire la interior, într-un mediu uscat – este cel indicat pentru obținerea mobilei
Clasa 2: plăci portante folosite în construcții în medii uscate
Clasa 3: plăci portante pentru utilizare în mediu umed
Clasa 4: plăci portante cu rezistență mare pentru utilizare în mediu umed.
Cum se fabrică OSB-ul?
În fabricarea plăcilor OSB se folosește lemnul din diverși copaci care cresc rapid și sunt durabili. Printre aceștia se numără: plopul aspen, pinul galben sudic și speciile de lemn tare, în general. Procesul de fabricare presupune tăierea buștenilor în șuvițe ce sunt uscate ulterior și tratate cu ceara și lianți. Pentru că aceste plăci se regăsesc sub formă de panouri, se utilizează presarea la temperaturi ridicate a acestor șuvițe din lemn. Șuvițele sunt, în general, orientate în direcția longitudinală principală în straturile exterioare și în direcția încrucișată, în straturile interioare ale foii pentru a asigura stabilitatea dimensională a panoului.
Unde poate fi folosit OSB-ul?
OSB-ul a intrat pe piață, având aceeași utilitate precum placajul. În consecință, cele 2 materiale folosite în construcții sunt concurente pe această piață. Deși, plăcile de OSB au proprietăți similare cu placajul, sunt, în general, mai rentabile pentru procesul de producere și mai puternice decât placajul. Plăcile de OSB pot fi utilizate atât pentru interior cât și pentru exterior. De exemplu, pentru: amenajari interioare, proiecte de mobilier, dar mai ales pentru construcția unei case. Casele construite prin intermediul plăcilor din OSB au o rezistență mai mare la cutremur, iar pereții despărțitori facilitează o mai buna izolația termică și fonică. De asemenea, casele se construiesc foarte ușor pentru că plăcile se asamblează rapid, iar costul este foarte accesibil. În plus, tot mai mulți arhitecți folosesc acest placaj datorită acestor aspecte favorabile. De asemenea, aspectul obținut este unul interesant, iar rezistența în timp și ușurința în prelucrare, plusează lista avantajelor acestui placaj.
Întotdeauna este bine să căutați producătorii care lucrează doar cu furnizorii de lemn din păduri gestionate în mod responsabil. În total, capacitatea de producție globală pentru OSB constituie aproximativ 40 de milioane m³. Cele mai mari capacități sunt în SUA, Canada și Europa (în special în Germania și România). De asemenea, piața are potențial în Rusia, China și Asia de Sud-Est.