Sebastian Olaru
Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, ce are în subordine singura grădină botanică din Sălaj, intenţionează să achiziţioneze cel mai mare şi bine conservat monument baroc din Transilvania, castelul Wesselenyi, situat în vecinătatea instituţiei menţionate, pentru a-l transforma, în cadrul unui proiect european, într-un centru internaţional de cercetări în domeniul fotosintezei şi biologiei celulare.
„Pregătim pentru depunere pentru finanţare din fonduri structurale un proiect prin care intenţionăm să achiziţionăm Castelul Wesselenyi, situat în vecinătatea Grădinii Botanice din Jibou, pe care dorim să îl reabilităm şi să îl transformăm într-un mare centru de de cercetări în domeniul fotosintezei şi biologiei celulare. Potrivit proprietarilor, acesta ar fi cel mai mare castel în stil baroc din Transilvania. Vrem ca în cazul în care proiectul va primi finanţare să interconectăm centrul de cercetări la nivel internaţional, pentru a veni aici cercetători din întreaga lume. Pe de altă parte, castelul este şi un important obiectiv turistic, ce ar putea fi prezentat împreună cu împrejurimile, cum ar fi fostele sale grajduri şi fosta grădină, transformată astăzi în Grădina Botanică”, a declarat Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.
Potrivit sursei citate, valoarea estimativă a proiectului este de cinci-şase milioane de euro, din care o importantă parte o reprezintă cheltuielile cu achiziţionarea şi reabilitarea castelului, ce este inclus pe lista monumentelor istorice.
În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate al proiectului şi la evaluarea castelului, Cosmin Sicora estimând un preţ de achiziţie de 1,5 milioane de euro pentru imobilul aflat astăzi în proprietatea urmaşilor baronului maghiar Wesselenyi Miklos.
Proiectul va fi depus pentru finanţare în cadrul Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), Axa prioritară 2 „Competitivitate prin cercetare-dezvoltare şi inovare” – Domeniul major de intervenţie 2.2 „Investiţii în infrastructura de cercetare – dezvoltare – inovare şi dezvoltarea capacităţii administrative, Operaţiunea 2.2.1 „Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri (laboratoare, centre de cercetare)”.
Castelul Wesselényi din Jibou, ridicat în secolul al XVIII-lea, este unul dintre cele mai mari ansambluri baroce din Transilvania, are două nivele şi este poziţionat în mijlocul Grădinii Botanice fondate în anul 1968 de profesorul Vasile Fati, în parcul castelului.
În perioada regimului comunist castelul a funcţionat ca şcoală generală, liceu şi internat. În 2011, castelul a fost retrocedat urmaşilor familiei de nobili maghiari Wesselényi.
…bine,binee,voi vreti,dar ea, mostenitoarea,Eva (Ultima?)Ianicicau, asta vrea?!…
Adică după ce statul la retrocedat, cum să-l cumpere înapoi.
Pe banii cui ? Pe banii mei de contribuabil român, NU !
Moştenitarea n-are decât să şi-l întreţină !
Mulţi bani a cheltuit statul român, pentru a-l menţine în starea în care îl vedeţi !!
daca dupa renovare vine alt urmas il retrocedati din nou ?