Drumul de acces la castelul “Beldy” din Jibou, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, urmează să fie rebilitat. Ansamblul, aflat în lista monumentelor istorice din Sălaj, cuprinzând clădirea, respectiv parcul, urmează să fie redat circuitului turistic şi să fie transformat într-un centru de evenimente.
Graţie unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de CJ din cursul acestei săptămâni, consilierii judeţeni au aprobat devizul general şi principali indicativitehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Drum acces ansamblul castel Beldy”, din Jibou, strada Stejarilor. În prezent sistemul rutier al drumului de acces la castel nu mai există, iar lucrările care urmează să fie realizate pe o lungime de 437 ml constă în amenajarea a două benzi de circulaţie cu o lăţime de 6,5 metri, realizarea de şanţuri, rigole şi un podeţ nou, racordarea drumurilor laterale, amenajarea acostamentelor şi amenajarea benzilor de încadrare. Lucrarea în valoare de peste 661.000 de lei urmează să fie realizată într-un termen de şase luni.
Castelul Beldy a fost construit în anul 1.903 într-un loc pitoresc, din vastul domeniul al familiei Wesselenyi, din jurul oraşului Jibou şi a aparţinut grofului maghiar Beldy. Administraţia judeţeană a achiziţionat în anul 2009 întregul ansamblu: clădirea cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi şi ternul de 4,5 hectare, de la moştenitorii Vasile Beldy şi şoţia acestuia.
Castelul este denumit în cărţile de specialitate drept “Lunca” şi a fost construit în stil neorenascentist cu o compartimentare care aminteşte de conacele nobiliare din epoca modernă. Până în anul 2009 când castelul a fost retrocedat urmaşilor proprietarilor, în clădire a funcţionat un centru pentru bolnavi psihici. În anul respectivadministraţia judeţeană plătea lunar o chirie de peste 19.000 de lei. Moştenitorul Vasile Beldy a scos la vânzare domeniul. Preţul iniţial cerut a fost de 800.000 de euro, apoi de 550.000 de euro, iar CJ Sălaj a reuşit să-l obţină pentru suma de 217.000 de euro. Şi asta ţinându-se cont de evaluările experţilor şi de investiţiile pe care administraţia judeţeană le-a făcut la clădire.
Castelul urmează să fie reabilitat în întregime, prin proiectul”Restaurare ansamblul castel Beldy” şi în acest sens CJ Sălaj a iniţiat demersurile pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional (POR).
Va să zică statul l-a retrocedat şi apoi l-a cumpărat. Iată cum se sărăceşte ţara, iată cui a folosit „revoluţia” română !