Casa Județeană de Pensii Sălaj vine în sprijinul cetățenilor interesați cu o serie de informații legate de cadrul legislativ privind asigurarea în sistemul unitar de pensii publice. Astfel, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, se poate asigura pe bază de contract de asigurare orice persoana fizică care doreşte să se asigure, respectiv să işi completeze venitul asigurat. Este vorba despre persoane care lucrează în străinătate și care doresc să fie asigurate în sistemul public de pensii din România; persoane care nu lucrează decât propriile gospodării.
Pe bază de contract de asigurare se pot asigura şi avocaţii, personalul clerical și asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, asociaţi, asociaţi unici, acţionari comanditari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management în cadrul unor societăţi comerciale.
Pot fi asiguraţi ai sistemului public de pensii și cetăţenii români, cetăţenii altor state sau apatrizii pe perioada în care au conform legii domiciliu sau reşedinţa în România.
Cu toate că perioada de acordare a drepturilor de pensie de invaliditate constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare, persoanele beneficiare ale acestor drepturi de pensie, indiferent de grad, se pot asigura, dacă doresc, pe bază de contract de asigurare socială.
Contractele de asigurare sociala prevăzute la art. 6 alin (2) din Legea 263/2010 se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și Casa Judeţeană de Pensii Sălaj. Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă și produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj.
Asiguraţii care încheie un contract de asigurare socială au dreptul, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, să beneficieze de următoarele prestaţii: pensie, ajutor de deces, bilete de tratament.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații prevazuți la art. 6 alin. (1) pct IV și alin. (2) din lege, o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât suma reprezentând 35 la sută din caștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de cinci ori valoarea acestuia, conform art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru perioada 20 februarie – 31 decembrie a.c., câștigul salarial mediu brut este de 3.131 de lei, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 1.096 de lei și o contribuție aferentă de 288 de lei, iar nivelul maxim de 15.655 de lei și o contribuție aferentă de 4.117 lei.