Carnea de miel – de unde o cumpărăm și la ce preț

Aveţi mare grijă atunci când cumpăraţi carnea de miel pentru masa de Paşte. Nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10 kilograme pentru că acesta conţine mult colagen şi este greu de digerat. Mieii mai mici au un conţinut mai ridicat de oxipurine. Din cauza conţinutului ridicat de colagen, carnea acestui animal este foarte greu de digerat, cade greu la stomac, mai ales în contextul unei mese bogate de Paşte în care nu doar abundența de preparate este o problemă ci mai ales cantitatea și combinarea unor mese copioase cu alcool.

Carnea de miel ar putea da bătaie de cap celor care au afecțiuni digestive, probleme cu ficatul, pancreasul, bila sau suferă de obezitate și probleme de metabolism. Un miel mic nu are calitate biologică ridicată şi pe deasupra este o proteină “goală” nehrănitoare, cu un aport nutrițional scăzut. În cazul în care nu avem posibilitatea să cumpărăm un miel de 14-15 kilograme, specialiștii spun că este bine să cumpărăm o bucată sau o carcasă care să provină de la un miel cu o astfel de greutate la sacrificare, decât să cumpărăm un miel întreg dar mai mic. Din punct de vedere economic, un miel de 5, 6 kilograme nu este deloc spornic. El conţine foarte multă apă şi într-un final va rămâne cu foarte puţină carne, dincolo de toate celelalte dezavantaje.

De unde cumpărăm carne de miel

Direcția Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă sălăjenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. În Sălaj, este un singur punct de vânzare de miei ce sunt sacrificați pe loc, este abatorul din Șimleu. Punctul similar din Hereclean nu mai funcționează în acest an. Prețul la carnea de miel din magazine variază, în supermarketurile din Zalău, între 15 lei și 34 de lei kilogramul, în funcție de partea (bucata) aleasă, spate, coaste, pulpă etc.

La “negru”, prin satele sălăjene, mieii se vând în viu la prețul de 10-11 lei pe kilogram, direct de la ciobani, dar autoritățile recomandă să evităm achiziționarea de carne neautorizată sanitar – veterinar.

 

 

 

Leave a Comment