Angajatorii care nu asigură condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, pe timpul temperaturilor extreme, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de către inspectorii de muncă. Avertismentul vine din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj ca urmare a temperaturii ridicate, cod galben de caniculă, valabil inclusiv astăzi 9 august în judeţul Sălaj. Amenda poate ajunge la maxim 2.000 de lei.
Augusta Teşinschi
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, ca urmare a atenţionării privind fenomene meteorologice periculoase transmisă de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, cod galben de caniculă, valabil până astăzi 9 august inclusiv, angajatorii trebuie să respecte măsurile cu privire la protecţia angajaţilor care lucrează în aer liber şi nu numai. Astfel, pentru prima categorie, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice a angajaţilor, să asigure ventilaţia la locul de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite şi răcoroase. Potrivit inspectorului şef al ITM Sălaj, tot în această perioadă caniculară, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure lucrătorilor o cantitate de apă minerală de minim doi litri de persoană, echipament de protecţie şi duşuri.
Măsuri speciale pentru lucrătorii cu afecţiuni cauzate de căldură
Tot în perioada caniculară, pentru a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri. Este vorba despre asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, respectiv monitorizarea angajaţilor care au contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute. Angajatorii sunt obligaţi să asigure salariaţilor care suferă de afecţiuni cauzate de căldură, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară iar în cazul persoanelor cu afecţiuni, trebuie realizată trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea normei de lucru. În cazul în care inspectorii de muncă constată că angajatorii nu respectă condiţiile de muncă pe timp de caniculă, pe lângă amenda aplicată, se dispun măsuri pentru îndeplinirea acestora, urmând în scurt timp realizarea unui nou control. Dacă nici de această dată angajatorii nu au îndeplinit măsurile dispuse vor fi sancţionaţi şi mai aspru cu amendă în valoare de 10.000 de lei.
Un angajator „a uitat” de apa pentru angajaţi
În cursul zilei de astăzi, 8 august, inspectorii de muncă din cadrul ITM Sălaj au realizat o serie de controale la diferinţi angajatori pentru a vedea dacă respectă legislaţia în vigoare privind măsurile de protecţie a angajaţilor pe perioada temperaturilor extreme. Potrivit ITM Sălaj un angajator a fost sancţionat astăzi pentru că nu a asigurat angajaţilor cantitatea de apă prevăzută de lege. Controalele ITM Sălaj vor continua şi mâine.