Are dreptul polițistul local să constate contravenții și să aplice amenzi la regimul circulației rutiere? Aceasta este o întrebare la care unii conducători auto ar răspunde greșit, considerând că aceste acțiuni sunt exclusiv de competența polițistului rutier. Nu au fost puține reclamațiile și chiar acțiunile în instanță care au avut ca motivație, acest gen de acțiuni. Nu au fost puține nici disputele, la nivel național, iscate între polițiștii comunitari și cei din Inspectorate ori Polițiile orășenești sau rurale, cu privire la ceea ce are dreptul și ceea ce nu are dreptul să constate un polițist local.
Recent, în „Monitorul Oficial” a fost publicată o decizie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care se arată că polițistul local polițistul local poate să aibă activități specifice polițistului rutier, însă nu toate atribuțiile celui de la rutieră. Cum instanțele de judecată din țară au dat tot felul de decizii total diferite pe această temă, Avocatul Poporului a sesizat Instanța Supremă cu un recurs în interesul legii. Mai multe instanțe din țară au acceptat faptul că polițistul local poate fi și polițist rutier, în timp ce alte instanțe au anulat procesele verbale de contravenție întocmite de polițiștii locali.
Concret, în prezent, polițistul local nu mai poate afla identitatea unui șofer care nu este de găsit. Dacă un polițist local găsea o mașină parcată pe interzis și nu mai dorea să îl aștepte pe șofer să vină la vehicul, identifica proprietarul autoturismului în baza de date, după care îi trimitea la domiciliu o notificare prin care i se cerea să spună cine a condus acea mașină. Cum în multe dintre cazuri șoferul care a încălcat o normă rutieră este altul decât proprietarul mașinii, iar acesta din urmă refuză să prezinte identitatea celui care a condus mașina, el este amendat pentru această contravenție. Astfel, cel care a parcat pe interzis scapă nepedepsit, iar proprietarul automobilulul se alege cu amendă. De acum înainte, polițiștii locali nu-l mai pot amenda pe proprietarul mașinii și nu mai pot afla identitatea celui care a comis contravenția.
„Doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Restul atribuțiunilor în domeniul circulației rutiere, rămân, în continuare, valabile. Primăria municipiului Zalău a răspuns solicitării noastre referitoare la atribuțiile pe care polițiștii locali le au, în special în fapte constatate la regimul circulației rutiere.
„Conform art.7 din Legea nr. 155/2010, în domeniul circulației pe drumurile publice, Poliția Locală are, pe lângă alte competențe, și dreptul de a constata contravenții la regimul circulației rutiere și de a aplica sancțiuni pentru fapte care țin de acest segment. Poliția Locală asigură fluenţa circulaţiei pe drumurile publice din raza teritorială de competenţă, având dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicule exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.
Polițiștii locali verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi sesizează nereguli constatate privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în zonele unde se aplică marcaje rutiere; participă la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundentă, viscol, vânt puternic, ploaie torenţială, grindină, polei şi alte asemenea fenomene, pe drumurile publice; participă, împreună cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române, la asigurarea măsurilor de circulaţie ocazionate de activităţi care se desfăşoară pe drumul public şi implică aglomerări de persoane.
În privința contravențiilor, deși mulți cred că doar poliția rutieră le poate constata și doar această structură din Inspectoratele județene ori Polițiile orășenești pot aplica amenzi, și Poliția Locală are competențe pe acest segment. Astfel, polițiștii locali constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. Polițistul local constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule.”
Nici pietonii nu scapă de amenzi, Poliția locală având dreptul să îi sancționeze și pe aceștia pentru încălcarea normelor rutiere. Poliția comunitară constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală; constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap.
Poliția Locală aplică prevederile legale privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și cooperează cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române pentru identificarea deţinătorului/utilizatorului autovehiculului ridicat ca urmare a staţionării neregulamentare sau al autovehiculelor abandonate pe domeniul public.
Atunci cand își exercită atribuțiile în domeniul circulații rutiere, agenții locali de poliție trebuie să fie echipati într-un mod similar cu agenții de circulație din poliția rutieră. Mai exact, sunt obligați să poarte o uniformă specifică, iar în funcție de anotimp, peste uniformă, vor purta vesta sau scurta cu elemente reflectorizante, pe care este imprimată emblema „Poliția Locală”, precum și cascheta cu coafă albă. Cu toate acestea, legea rămâne, în multe dintre cazurile de la „fața locului”, ambiguă, responsabilitățile pe care cei de la rutieră și cei de la Poliția comunitară fiind, dacă nu contradictorii, neclare în multe situații, cel puțin de partea conducătorilor auto.
pai daca polițistul local nu mai poate afla identitatea unui șofer care nu este de găsit, cum il amendeaza pe nesimtit? suna la POLITIA NATIONALA ?
Poliția Locală cooperează cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române pentru identificarea deţinătorului/utilizatorului autovehiculului !!!!
deci la fiecare masina lasta de un meserias(a) cei de la Politia local o sa sune la 112 (sau alt nr.) al Politiei Romane sa vina un echipaz care sa-si faca treba de politist „meserias”. Deabea astept sa vad asa ceva !
Mai ales ca Politia Romana s-a bucurat foarte tare cand a scapat de „srcina” de a amenda pe cei care parcheaza neregulamentar. Si au pasat-o la cei de la Politia Locala. De ce? E simplu ! Marea majoritate a celor care isi lasa masinile in mijlocul drumului sunt personalitati locale politice sau economice, curve=amente de sefi de institutii si partied politice, copii si neveste de bani gata, etc. Si nimeni nu vrea s-I amendeze pe acesti indivizi/individe, caci doar te uiti la ei si incep sa se inroseasca telefoanele !! nu-I asa nenea Balajel?