La aproape doi ani de la demararea Campaniei Publice “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”, suma colectată de la oamenii cu dornici să se implice în salvarea acestui monument a depăşit 200.000 de lei, potrivit unui comunicat al echipei de campanie.
Cu acești bani au fost realizate lucrări de consolidare a fundației și a pereților casei, după ce la începutul anului 2016 doi pereți s-au prăbușit. Intervenția la timp a făcut ca acest imobil să poată fi salvat și să devină astfel singurul exemplu de bune practici în salvarea monumentelor de patrimoniu din Sălaj.
„În 2016 s-au efectuat lucrări de consolidare a pereților prin cămășuire, s-a refăcut structura casei – așa cum arăta ea în 1947 – prin demolarea pereților paraziți, refacerea altora, închiderea ușilor sau a geamurilor parazit”, a precizat parohul Cristian Borz.
Campania va continua şi în acest an, principalul obiectiv fiind reabilitarea acoperişului. În luna decembrie, acesta a fost supus unor lucrări de conservare pe perioada iernii, însă starea avansată de degradare în care se află pune în pericol investiţiile deja realizate. Acesta este motivul pentru care reabilitatea lui este prioritară.
„Următorul pas este realizarea centurii din beton armat peste pereți și refacerea în totalitate a acoperișului”, a mai spus parohul.
Reprezentanţii echipei de campanie aşteaptă ca Primăria Pericei să onoreze promisiunea de a suporta costul facturii de actualizare a proiectului de reabilitare, proiect ce a fost necesar la pregătirea dosarului care a fost depus la Institutul Național al Patrimoniului, în vederea obținerii unei finanțări.
Anul 2016 – un an de progres
Una dintre cea mai importantă realizare din 2016 o constituie intrarea Casei “Iuliu Maniu” de la Bădăcin, în luna august a anului trecut, în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea. În ceea ce privește terenul de sub casă, el a rămas în proprietatea Primăriei Pericei, în iunie fiind semnat un contract de comodat între autorităţile locale și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, reprezentantul legal al imobilului. Prin respectivul document, Primăria a dat în folosință gratuită terenul de sub imobil, pe un termen de 49 de ani.
Tot anul trecut s-a reuşit împrejmuirea cu gard a casei și a mormintelor familiei Maniu, la iniţiativa filialei PNȚCD Cluj, care, printr-o donație, a suportat costul realizării acestui obiectiv.
Casa Memorială „Iuliu Maniu” s-a clasat pe locul 10 în lista eligibilă pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucru care ne dă speranțe că s-ar putea obține o finanțare a lucrărilor de restaurare, dacă fondurile Ministerului Culturii, alocate pentru anul 2017 vor permite.
Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.