Montată în urmă cu câteva luni pe DN1F, pe tronsonul dintre Românaşi şi Poarta Sălajului, singura cameră video pentru depistarea autovehiculele care circulă fără roviniete nu este nici acum funcţională.
După cum ne-a declarat Mircea Crişan, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Sălaj, camera fost aplasată pe un stâlp, în vara acestui an, fără a fi stabilit un termen precis pentru punerea ei în funcţiune. Oficialul Secţia Sălaj susţine că dispozitive similare ar trebui amplasate pe toate drumurile naţionale care traversează Sălajul, însă acest lucru este îngreunat de costurile mari pe care le implică.
„Probabil, în perioada următoare, va mai fi montată o cameră video pentru depistarea celor care circulă fără rovinietă, pe DN 1C, în Glod, întrucât drumul este unul intens circulat”, a mai spus Crişan.
După ce va deveni funcţională, un astfel de cititor de roviniete va înregistra, în momentul în care o maşină trece prin dreptul ei, numărul de înmatriculare al acesteia şi îl va introduce automat în baza de date, pentru a face verificarea. În cazul în care se constată că pentru autovehiculul în cauză nu a fost achiziţionată rovinieta, şoferul va primi acasă o amendă.
Amenda, între 250 şi 4.500 de lei
Valoarea ei variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenda este de 250 de lei, dacă este plătită în 48 de ore de la înştiinţare, respectiv de 500 de lei, după această perioadă. În cazul autovehiculelor de transport marfă, cu tonaj mai mic sau egal cu 3,5 tone, amenda minimă este 750 de lei, iar cea maximă, de 1.250 de lei, iar pentru cele cu tonaj cuprins între 3,5 şi 7,5 tone, de minim 1.250 de lei şi maxim 1.750 de lei. Pentru vehiculele de transport cu cel puţin 23 de locuri şi vehicule cu tonaj mai mic de 12 tone, amenda este cuprinsă între 1.750 şi 2.250 de lei. Amenda pentru vehiculele cu tonaj mai mare sau egal cu 12 tone, cu maxim trei axe, este între 2.750 şi 3.000 de lei, în timp ce în cazul celor cu minim patru axe, variază între 3.000 şi 4.500 de lei.
În urmă cu câteva zile, Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, declara că sunt peste un milion de amenzi pentru neplata rovinietei neachitate în ultimii trei ani. Ba mai mult, el a propus trecerea acestora de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) la Ministerul de Finanţe, pentru a intra sub incidenţa Codului de procedură fiscală.
„În momentul acesta, pentru amenzile din rovinietă care nu se achită, se merge pe linia proceselor şi recuperărilor în instanţă. Noi avem o propunere care se află acum pe circuitul legislativ, o să vedem şi cu colegii de la Finanţe, pentru că la CNADR, de-a lungul ultimilor trei ani, s-au strâns peste un milion de amenzi pentru neplata rovinietei, neachitate. Trebuie să găsim o soluţie”, a spus Şova.