Călin Taloș, omul de la țară care a pus Sălajul pe harta alergărilor montane

Călin Taloș este un om simplu, un localnic din satul Hurez care a înțeles că frumusețile naturii, portul popular, obiceiurile culinare locale și atracțiile zonei pot fi puse în valoare prin sport. Îndrăgostit de munții României și fiind un pasionat de drumeții, Călin a venit cu ideea organizării competiției „Aleargă pe Meseș”, eveniment care și în acest an este organizat de Primăria Horoatu Crasnei și ajunge la a doua ediție. Față de anul trecut, traseul a fost modificat, iar fondul de premiere pus la dispoziție de primărie este mult mai mare.

 

Pe Călin Taloș îl știu de mulți ani, dar abia anul trecut l-am descoperit cu adevărat și nu prin vreo chestiune administrativă sau politică, ci prin sport. Călin apreciază frumusețile României, îndrăgește natura, abia așteaptă să descopere noi și noi locuri din munții sau din pădurile Sălajului. Sălăjeanul străbate pădurile din zona Pria, Buciumi și nu se oprește, drumețiile fiind pasiunea sa din timpul liber. Se duce în vârf de deal, fotografiază, notează și descrie locul, vorbește despre el. Lui Călin i-a venit ideea de a promova aceste locuri prin sport, o activitate cu tradiție deja în alte județe. Din păcate, Sălajul a rămas în urmă și la capitolul alergare montană și promovarea turismului prin sport. Sălăjeanul nu a stat pe gânduri și împreună cu Primăria Horoatu Crasnei a organizat anul trecut prima ediție a competiției „Aleargă pe Meseș”, eveniment la care au participat zeci de sportivi profesioniști și amatori din întreaga țară. „Vreau să mulțumesc pe această cale Primăriei Horoatu Crasnei pentru că am găsit aici înțelegere și fondurile necesare pentru a mări premiile acordate câștigătorilor”, a spus Călin Taloș

Competiția a fost urmată de acordarea de premii în bani și de o binemeritată masă cu preparate locale. Succesul evenimentului l-a determinat pe Călin să repete isprava și în acest an, iar pe 3 septembrie 2022 va avea loc ediția a doua. În acest an se vor desfășura patru probe, destinate tuturor vârstelor, începând de la micuții care au împlinit șase ani. Prima probă se adresează elevilor din clasele primare, aceștia urmând să alerge pe distanța de 1,5 kilometri în localitatea Horoatu Crasnei. Această probă este fără taxă de participare, iar primele cinci locuri la băieți și fete vor fi premiate.  A doua probă de concurs se adresează copiilor din clasele de gimnaziu și se va desfășura pe o distanță de 3 kilometri, tot în localitatea Horoatu Crasnei. Și pentru câștigătorii acestei probe vor fi acordate premii inclusiv în bani. A treia probă presupune alergarea pe distanța de 16,6 kilometri. Participanții la această probă trebuie să aibă vârsta de minim 15 ani, taxa de participare în acest caz fiind de 80 de lei. Ultima probă se va desfășura pe distanța de 33,3 kilometri cu o diferență de nivel de 1.245 de metri. Traseul este unul care presupune trecerea pe lângă mai multe puncte de atracție turistică de o importanță majoră la nivel local și județean, traseul urmând să fie marcat de organizatori. Taxa de participare este de 80 de lei. Premiile vor fi acordate pentru primele trei locuri, feminin și masculin, la categoriile de vârstă: 19 – 34 de ani, 35 – 50 de ani și peste 50 de ani. Înscrierea la competiție se poate face pe site-ul www.comunahoroatucrasnei.ro. Fără să le facem reclamă, sponsorii evenimentului sunt societățile Sandana, Cricourage, Crinu Băguț, IMD Horticulture, Ortos Prod, Olecom și Rolex Impex.

2 Thoughts to “Călin Taloș, omul de la țară care a pus Sălajul pe harta alergărilor montane”

  1. Bobita

    Credeți ca in Septembrie o sa mai putem alerga din cauza foamei? Dacă da va înșelați!!!

  2. Vasile

    Nu o sa putem alerga de foame la toamna! Așa ca…..

Leave a Comment