Peste 40.000 de patrupede din judeţul Sălaj trebuie înregistrate în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), o bază de date şi informaţii pe suport electronic, susţin oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj.
Prevederea este cuprinsă în Ordinul nr. 1/2014 şi îi vizează nu doar pe proprietarii de câini, ci şi pe deţinătorii temporari, persoane fizice şi juridice de drept public sau de drept privat, adăposturi publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini. Costurile pe care le implică această procedură vor fi suportate de către aparţinător.
Potrivit documentului amintit, câinii se identifică şi se înregistrează cu respectarea unor termene. Astfel, animalele nou-născute cu proprietar trebuie să figureze în RECS în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar obligatoriu înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea lor în spaţii publice. Pentru câinii adulţi cu proprietar, termenul limită este 1 ianuarie 2015, respectiv înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea în spaţii publice şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei. În cazul câinilor proveniţi din adăposturile publice, înregistrarea se va face în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul.
Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul utilizatorilor RECS, respectiv în cel mult cinci zile de la implantarea microcipului, dacă medicul veterinar se deplasează la sediul proprietarului.
Animalele neidentificate şi neînregistrate aflate în spaţiile publice sunt considerată fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare.
„Aplicarea prevederilor Ordinului va aduce beneficii pentru sănătatea publică din mai multe considerente. Astfel, reglementarea şi restricţionarea circulaţiei câinilor va avea efecte favorabile asupra reducerii incidenţei bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om şi va exista un control asupra înmulţirii câinilor. Înmulţirile necontrolate vor fi evitate, la fel ca şi apariţia câinilor supranumerari”, ne-a declarat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj.
Potrivit spuselor sale, toţi câinii cu stăpân vor avea carnete de sănătate înseriate în care se vor regăsi toate datele de identificare ale animalului, precum şi informaţii privind proprietarul. Întreaga răspundere pentru aplicarea actului normativ revine proprietarilor de câini, acţiunea urmând să fie efectuată de către medicii veterinari de liberă practică, la cere. Direcţiei Sanitar Veterinare îi revine obligaţia de a verifica modul de aplicare şi respectarea termenelor impuse. Cei care nu îşi vor identifica patrupedele prin microcipare, dar şi cei care încredinţează câini spre revendicare şi adopţiei fără a-i identifica riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.