Arborii aflaţi pe marginea drumurilor judeţene, care afectează vizibilitatea şoferilor, vor fi tăiaţi şi apoi valorificaţi prin licitaţie, iar sumele obţinute se vor utiliza pentru realizarea unor lucrări de interes judeţean. Asta au hotărât consilierii judeţeni, în cadrul şedinţei ordinare de CJ de miercuri, 28 octombrie.
Potrivit unui proiect de hotărâre de CJ, aprobat de consilieri, în urma deplasării pe teren a specialiştilor din cadrul Direcţiei Tehnice – Serviciul investiţii şi administrarea patrimoniului public şi privat al judeţului, pe unele trasee de drumuri judeţene pentru verificarea stării plantaţiilor rutiere s-a constatat că există un număr însemnat de arbori situaţi în curbe, care afectează vizibilitatea şi siguranţa circulaţiei. Unii dintre aceştia se află într-o stare avansată de degradare afectând liniile telefonice, electrice şi periclitează siguranţa circulaţiei rutiere. Majoritatea acestor arbori au o vechime de peste 30 de ani, îndeplinindu-şi rolul pentru care au fost plantaţi şi în consecinţă s-a impus tăierea şi valorificarea lor prin licitaţie. Astfel, în baza unor calcule realizate a rezultat un preţ de pornire al licitaţiei la 89 de lei pe metrul cub.
În urma verificării stării plantaţiilor de pe drumurile judeţene, supuse igienizării, respectiv în urma marcării celor 1.025 de arbori existenţi pe sectoarele drumurilor care se regăsesc în actele de punere în valoare, a rezultat un volum de 1.207 de mc de masă lemnoasă.
Cele mai afectate sectoare de drumuri judeţene din cauza arborilor aflaţi pe aliniamente sunt: Halmăşd-Ip-Camăr, Măierişte- Doh-Carastelec, Bobota-Zalnoc, Sfăraşu–DN1G, Almaşu-Mesteacăn, Biuşa-Benesat şi Păuşa.
Banii obtinuti sa se foloseasca pentru plantarea de perdele de protectie contra zapezii.