Se pare că articolul din cotidianul nostru, referitor la atribuirea de nume unor străzi nou-înfiinţate în Zalău, a avut un ecou şi în Primărie. La doar o zi după ce proiectul a putut fi vizualizat pe site-ul instituţiei, acesta a fost în mod misterios retras de pe lista de proiecte ce urmau a fi supuse votului în şedinţa de luni a Consiliului Local (CL). Coincidenţă sau nu, articolul nostru, cu toată „coada” de comentarii scrise sau telefonate din partea cetăţenilor, a apărut înainte ca Primăria să ia decizia retragerii de pe ordinea de zi a proiectului prin care opt noi străzi din Zalău şi-ar fi primit numele. Municipalitatea a trimis iniţial, conform procedurii, acest proiect spre studiu şi acordare a avizului consultativ Comisiei Judeţene de atribuire/schimbare de denumiri.
În articolul nostru, publicat săptămâna trecută, am arătat faptul că în astfel de iniţiative, chiar dacă nu cetăţenii sunt cei care iau decizia finală, totuşi se impune consultarea lor şi luarea în considerare a părerii majorităţii. În cazul multor proiecte, cu precădere în cele de acest gen care au un impact important asupra cetăţenilor dar şi a oraşului, se impune afişarea proiectelor cu 30 de zile înainte de a fi supuse votului, în vederea consultării publice. Chiar dacă legal, municipalitatea şi comisiile din Primărie sau Prefectură sunt îndrituite să aleagă şi să decidă în aceste situaţii, măcar din considerente care ţin de respect şi consideraţie faţă de cetăţeni, aceştia trebuie consultaţi.
De mediatizare din partea municipalităţii nici nu a mai putut fi vorba, de vreme ce un astfel de proiect a fost afişat cu o zi (lucrătoare) înainte să fie votat. Opinia cetăţenilor, venită după publicarea materialului nostru, se pare că nu a fost trecută cu vederea, fapt pentru care – coincidenţă sau nu – proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de CL şi nu a mai fost supus votului consilierilor locali. Rămâne de văzut ce va urma, dacă propunerile municipalităţii vor rămâne aceleaşi şi mai ales dacă ceea ce urmează a se alege, va fi mai întâi supus şi „votului consultativ” al cetăţenilor municipiului, unii dintre ei viitori locuitori ai acestor străzi.
Normal, firesc, logic! INTREBATI cetatenii! In slujba lor sunteti acolo si tot ei va platesc si salariile. Poate daca acel articol nu aparea, strazile erau deja inscriptionate. Este o veste buna!
Doar nu era să dea nume de stradă unui grof ungur care a eliberat el iobagii români, da numai dacă se maghiarizau !
Se pune totuşi întrebarea, primăria a consultat vreun istoric pentru aceste nume ? Sau au fost câteva capete înfierbântate acolo ?
Propun ca o strada sa se numeasca MICUL TITULESCU.