Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului, una dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din judeţ, a fost distrusă de furtuna care s-a abătut asupra judeţului duminică, 17 septembrie. Turla lăcaşului de cult s-a rupt precum un băţ de chibrit sub rafalele puternice de vânt.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Sălaj s-au deplasat la faţa locului pentru a evalua pagubele şi a identifica soluţii pentru remedierea problemei.
Monument istoric, biserica din Poarta Sălajului datează din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, în satul Rastolţul Mare, fiind printre cele mai vechi biserici ce lemn sălăjene. În 1835 a fost donată comunităţii din Poarta Sălajului şi purtată cale de 20 de kilometri.
Asemeni altor biserici de lemn, după război a traversat o perioadă dramatică. Dezafectată şi supusă degradării inerente a materialului lemnos, era ameninţată cu prăbuşirea. Tălpile putrezite cedau, iar turnul avea o abatere de cinci grade faţă de verticală. Lăcaşul a fost restaurat abia în 1969, sub egida Direcţiei Monumentelor Istorice. Turnul a fost reconstruit, s-au turnat fundaţii de beton şi a fost înălţată pe un soclu din piatră. În 1972, o furtună extrem de violentă a dislocat turnul şi l-a azvârlit la câţiva metri de biserică. Puţină vreme după refacare, în 1977, acelaşi turn a fost victima unui trăznet.
Depăşind toate vicisitudinile, turnul-clopotniţă rămâne elementul predominant al bisericii. O altă componentă specifică o constituie consolele care, împreună cu turnul conferă monumentului o siluetă inconfundabilă.
FOTO Sebastian Olaru
Constat ca restaurarea acestei biserici a fost facuta pe vremea regimului comunist, cica, ateu. Acum, nu mai sunt bani , nici rugile popilor nu sunt ascultate, probabil, pentru ca sunt platiti de stat !