Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril” din Poarta Sălajului se distruge cu fiecare zi ce trece, în aşteptarea banilor necesari refacerii ei. Monumentul istoric a fost distrus de vijelie în luna septembrie a anului trecut şi, de atunci, autorităţile nu au reuşit decât să pună „sub protecţie” imobilul. Mai exact, după câteva luni de aşteptare, după ce biserica a înfruntat ploaie, vânt şi ninsoare, statul a alocat 17.000 de lei plus TVA pentru a acoperi vechiul lăcaş cu un nailon.
Cum era de aşteptat, protecţia a fost doar provizorie şi a cedat în faţa condiţiilor meteo nefavorabile. Soarele arzător, ploile abundente şi vântul puternic au rupt folia, lâsând descoperită biserica de lemn.
Reprezentanţii instituţiilor locale ridică din umeri şi dau de înţeles că soarta bisericuţei din Poarta Sălajului se află în mâinile celor de la Ministerul Culturii. Proprietarul – Parohia Ortodoxă din sat – dă asigurări, prin vocea celor de la Episcopia Sălajului, că au făcut tot ce ţinea de el. „La finalul anului trecut, Parohia a făcut demersuri către Ministerul Culturii, pentru a se obţine fonduri în vederea restaurării bisericii. Atunci ni s-a promis că în 2017 se face punerea sub protecţie (lucru care s-a şi realizat n.n), urmând ca în acest an să se aprobe bani pentru restaurarea integrală. Deocamdată nu avem niciun semnal cu privire la momentul în care se va face alocarea de fonduri pentru reconstrucţie”, a precizat preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, adăugând că restaurarea lăcaşului de cult ar presupune o cheltuială de câteva sute de mii de lei”.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş, susţine că nu a primit niciun răspuns la solicitările şi intervenţiile făcute la Ministerul Culturii pentru obţinerea finanţării necesare reabilitării monumentului istoric.
„Știu că nailonul s-a rupt. Am văzut și eu. Am vorbit cu primarul de la Românaşi şi mi-a spus că va încerca să găsească o soluţie pentru finanţarea proiectului tehnic, urmând ca apoi să-l trimitem Institutului Naţional al Patrimoniului, care, sperăm să-l finanţeze. Ca timp, e greu de estimat când se va întâmpla… Ministerul va aloca o sumă considerabilă pentru reabilitarea patrimoniului, dar nu ştim care vor fi priorităţile. Din nefericire, cu toate solicitările şi intervenţiile noastre, suntem din ce în ce mai puţin luaţi în seamă de însuşi Ministerul pe care-l reprezentăm în teritoriu. Am cerut audienţă la domnul ministru de o lună, fără niciun răspuns. Nici la telefon nu mai răspunde persoana care se ocupă. Nu mai am cuvinte, nu mai am argumente, nu mai e nicio scuză… Mergem într-o direcţie nu tocmai bună sau mi se pare mie?”, spune şefa Directiei pentru Cultură Sălaj.
Datată din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril” de la Poarta Sălajului este unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase construcţii de acest fel din judeţ. Imobilul a fost cuprinsă, alături de alte şase lăcaşuri de cult din Sălaj, într-un proiect european de 6 milioane de lei, implementat de către Consiliul Judeţean Sălaj, în vederea dezvoltării turismului şi promovarea patrimoniului cultural.
În 17 septembrie, în urma unei vijelii, coiful şi galeria turnului bisericii au fost desprinse de vânt, acestea prăbuşindu-se peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii.