Şase parcuri din Zalău, precum şi Centrul Social de Urgenţă din oraş au fost dotate cu sisteme de monitorizare. Nu mai puţin de 84 de camere video veghează asupra zălăuanilor, investiţia de circa 600.000 de lei fiind realizată de administraţia locală cu o finanţare obţinută din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Cele şapte locaţii supravegheate de Big Brother sunt Centrul Social de Urgenţă, Parcul Pădure Brădet – secţiunile A şi B, Parcul de joacă Rotary, Piaţa 1 Decembrie, Parcul de joacă de pe strada Crişan – bloc T159 şi Parcul Municipal.
Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că investiţia are o valoare de circa 600.000 de lei şi are drept scop creşterea siguranţei publice. Potrivit sursei citate, lucrările au fost demarate cu un an în urmă şi finalizate în această săptămână, toate imaginile surprinse de camerele video fiind stocate la un dispecerat amenajat la sediul Poliţiei Locale. „La sediul Poliţiei Locale a fost amenajat un dispecerat care funcţionează non stop şi care monitorizează sistemul de supraveghere. Acesta este format din 84 de camere video, şapte unităţi de înregistrare şi redare, surse de curent şi patru dulapuri de comunicaţie. La dispecerat au fost montate patru monitoare care acoperă funcţionarea celor 84 de camere video”, a explicat primarul.
Acesta a spus că imaginile surprinse de camerele video sunt stocate la dispecerat, monitorizarea amplasamentelor fiind realizată în timp real. Din cele 84 de camere video, cele mai multe – 50 – sunt amplasate în Parcul Pădure Brădet, alte 11 camere video asigură supravegherea Centrului Social de Urgenţă, 16 camere video sunt montate în Parcul Central Municipal, iar şapte camere video sunt dispuse în alte locaţii din oraş amintite anterior.
Primarul Căpîlnaşiu s-a declarat mulţumit de utilitatea sistemului de supraveghere, aspect constatat şi în perioada de probă prevăzută în proiect. „Am avut o perioadă de probă în care am vrut să vedem cum funcţionează sistemul şi ce impact are în oraş. Am avut în caz înregistrat într-unul din parcurile din oraş, în care o femeie îşi uitase poşeta pe o bancă. Femeia s-a prezentat la Poliţia Locală şi, în urma vizionării imaginilor înregistrate de camerele video, s-a constatat că poşeta a fost ridicată de o cunoştinţă. Femeia şi-a recuperat poşeta şi nu a depus plângere”, a spus primarul.
Potrivit acestuia, tot în perioada de probă, agenţii Poliţiei Locale au putut identifica, urmărind imaginile surprinse de camerele video, mai mulţi adolescenţi care au vandalizat mobilierul de joacă şi câteva bănci din Parcul Central Municipal şi l-au agresat fizic pe paznicul parcului. Utilitatea camerelor video a fost relevată şi de un set de chestionare aplicate de municipalitate în rândul zălăuanilor. „Au fost întocmite mai multe chestionare, în cele 12 luni de implementare a proiectului. La început, oamenii se arătau reticenţi faţă de utilitatea sistemului de supraveghere şi simţeau că acesta le-ar invada intimitatea. La final, părerile erau total diferite: peste 69 la sută din cei chestionaţi aveau cunoştinţă de proiectul derulat de municipalitate, iar peste 90 la sută din respondenţi au declarat că se simt mai în siguranţă ştiind că parcurile sunt monitorizate video”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Pentru semnalarea prezenţei camerelor video în cele şapte locaţii, au fost amplasate plăcuţe de avertizare. Proiectul face parte din cele patru depuse de administraţia municipală şi finanţate în cadrul Axei 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşului – poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul Centre urbane.