Temperaturile reci din ultimele zile au făcut ca barajul Vârşolţ să îngheţe complet, de la un mal la altul, iar pe toate cursurile de apă din Sălaj a fost înregistrat fenomenul de zăpor. „Pe fondul temperaturilor foarte reci din ultimele zile, barajul Vârşolţ a îngheţat complet, de la un mal la altul, stratul de gheaţă fiind de 6 centimetri grosime. De asemenea, conform raportărilor de la staţiile hidrometice din teritoriu, pe râul Someş, dar şi pe restul cursurilor de apă din judeţ s-a înregistrat fenomenul de zăpor, iar la mal apa a îngheţat, stratul de gheaţă având o grosime de până la 8 centimetri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj, Dorina Olar.
Potrivit sursei citate, situaţia înregistrată la barajul Vârşolţ nu cauzează, însă, probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a sălăjenilor. „Deşi barajul a îngheţat în totalitate, nu sunt probleme privind furnizarea apei potabile către populaţie. De asemenea, deocamdată, nu este nevoie de intervenţii pentru detonarea podurilor de gheaţă de pe cursurile de apă sau de la barajul Vârşolţ, urmând a fi luate decizii în funcţie de evoluţia debitelor şi a temperaturilor din zilele viitoare”, a spus Dorina Olar.
Barajul Vârşolţ are un volum brut de apă de circa 40 de milioane de metri cubi. Pe lângă faptul că asigură alimentarea cu apă potabilă a oraşelor Zalău şi Şimleu Silvaniei, precum şi a mai multor localităţi rurale, barajul are şi funcţia de lac piscicol. Astfel, este considerat cel mai bun loc de pescuit din Transilvania din punct de vedere al omogenităţii, digul lung de doi kilometri oferind pescarilor aceleaşi posibilităţi de pescuit.
…mandraie draga,nu barajul a inghetat ci lacul,iar digul nu ofera nicidecum posibilitati de pescuit(eventual rate), ci tot lacul!
Volumul brut de apa al lacului Varsolt la proiectie (1978) era de 21,5 milioane mc. Acest volum se refera la nivelul retentiei normale. Datorita colmatarii, la acest nivel de apa din lac corespunde cca. 15 mil. mc. si nu 40. In prezent nivelul apei din lac este sub cota nivelului de retentie normale.Apa din lac ingheata in fiecare an, chiar pana la 40 cm grosime. Este ceva normal.
„Pe fondul temperaturilor foarte reci …”
Stimata d-na Dorina Olar, temperatura nu poate sa fie calda sau rece, poate sa fie mare sau mica (sau, ma rog, potrivita). Dixit !
Comentariul de mai sus valabil si pentru d-na/d-ra Mihaela Moldovan. No offense !