Oficialii sălăjeni dau garanţii că sunt pregătiţi nu doar să intervină, dar şi să gestioneze o eventuală apariţie a unei situaţii de urgenţă. Mesajul a fost transmis vineri, în cursul unei conferinţe de presă, de către prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, care este şi preşedinte al Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit spuselor sale, pentru degajarea celor 276 kilometri de drumuri naţionale sunt pregătite 39 de utilaje, până în acest moment echipajele intervenind cu 2.561 de tone de material antiderapant. Alte aproape 800 de tone de material antiderapant sunt pe stoc. Pentru întreţinerea celor 604 kilometri de drumuri judeţene se poate interveni în orice moment cu 172 de utilaje, 22 de primării sălăjene încheind în acest sens contracte cu diverse societăţi de profil. De la debutul iernii, susţine prefectul, pe drumurile judeţene au fost împrăştiate 3.228 tone de material antiderapant, în stocuri existând alte 4.300 de tone. Sumele necesare deszăpezirii drumurilor judeţene sunt asigurate de la bugetul Consiliului Judeţean Sălaj, instituţia care a încheiat în acest sens protocoale cu cele 22 de primării şi s-a angajat să le pună la dispoziţie 1,8 milioane de lei. O primă tranşă, în valoare de 900.000 de lei, a intrat încă de anul trecut în conturile autorităţilor locale, cea de-a doua urmând să fie virată „în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice”.
În cazul unor căderi masive de zăpadă, Sălajul este pregătit să intervină nu doar cu utilaje de deszăpezire, ci şi cu camioane pentru transportul zăpezii şi cu forţe umane. Peste 750 de militari sunt puşi la dispoziţia Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de la mai multe instituţii din judeţ (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Zalău, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, precum şi de la unităţile militare din Şimleu Silvaniei şi Zalău).
Autorităţile judeţene au identificat şi un spaţiu de cazare cu 70 de locuri, în incinta Unităţii Militare Zalău, precum şi două terenuri pe care ar putea ateriza elicopterul SMURD ori elicopterul militar, dacă situaţia o va impune – terenurile de sport ale unităţilor militare din Şimleu şi Zalău.
Ciunt a menţionat că reprezentanţii Comandamentului poartă corespondenţă cu cei ai Centrului de Dializă Nefromed, ce are în evidenţă 93 de persoane care necesită dializă. „Transportul persoanelor dializate se face de la Nefromed cu şase autoturisme cu şase locuri şi o ambulanţă. Purtăm corespondenţă cu cei de la Centrul de Dializă, gândindu-ne la traseele mai dificile pe care trebuie să le parcurgă pentru transportul pacienţilor şi dacă situaţia o va impune, suntem pregătiţi să intervenim pentru transportul acestora. Mă refer aici în special la traseele mai dificile, respectiv Făgetu, Domnin, Rona, Cristolţ şi Mineu”, a spus prefectul, adăugând că a cerut societăţii să anunţe de îndată centrul de comandă de la ISU „Porolissum” dacă se confruntă cu vreo problemă în ceea ce priveşte transportul celor dializaţi.
Cum iarna nu ne-a dat încă bătăi de cap, Sălajul a dat o mână de ajutor judeţului mai puţin norocoase. Astfel, susţine Ionel Ciunt, Secţia Sălaj a Drumurilor Naţionale a trimis şapte autospeciale în judeţele Buzău, Brăila şi Călăraşi.
astia nu se tm de nimic, doar is alesii poporului
Cel din imagine nu este alesul ,,poporului,,.El este numit in functie.