La mai bine de o lună şi jumătate de la vijelia care a făcut prăpăd în Sălaj şi care a pus la pământ Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului este, în continuare, uitată de cei responsabili cu protejarea lăcaşului de cult.
În timp ce autorităţile pasează responsabilitatea de la unii la alţii, biserica este lovită de ploi şi ninsori care nu fac altceva decât să pună în pericol interiorul şi elementele desprinse din construcţie. Problema monumentului istoric de la Poarta Sălajului a fost adusă în discuţie marţi, 31 octombrie, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, de către liberalul Adrian Margin, care a cerut conducerii instituţiei să solicite de îndată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, să protejeze cu o prelată imobilul.
„Deşi s-a promis că se vor lua măsuri, Biserica de la Poarta Sălajului este în aceeaşi stare. Între timp a plouat a nins… Credeţi că putem trece iarna cu turla ruptă şi căzută la pământ şi cu acoperişul aplecat? Cred că în ATOP puteaţi discuta problema aceasta sau puteaţi să daţi o dispoziţie la ISU, măcăr să pună o prelată peste biserică, ca să nu se degradeze”, i-a transmis Margin preşedintelui CJ Sălaj, Tiberiu Marc, acuzând, în acelaşi timp, instituţia de „indolenţă crasă”. „Faptul că nu s-a făcut nimic din septembrie încoace este o pată în activitatea noastră”. Şeful administraţiei judeţene a admis că este vorba despre indolenţă, arătând cu degetul înspre proprietarul lăcaşului de cult: „O parohie care are în administrare un lăcaş de cult, care, din nefericire, a fost victima unei asemenea situaţii, putea să facă un minim de efort ca să o protejeze”.
Marc a mai spus că a purtat o discuţie pe marginea subiectului cu prefectul judeţului, Florin Florian, şi că „există confirmarea posibilităţii acordării unui ajutor financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, care să asigure resursa financiară pentru punerea în siguranţă a bisericilor”. Oficialul sălăjean a ţinut să menţioneze că intervenţiile în cazul celor două biserici lovite de furtună nu pot fi efectuate decât de o firmă specializată, întrucât vorbim despre monumente istorice.
„Orice intervenţie neavizată la monumentele istorice este considerată faptă penală. CJ Sălaj nu poate interveni, în schimb, Direcţia pentru Cultură putea lua măsurile necesare”, a opinat, la rândul său, consilierul judeţean Viorel Raţiu.
Reamintim că în urma furtunii devastatoare din 17 septembrie, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului, una dintre cele mai frumoase şi mai vechi biserici de lemn din Sălaj a fost sever afectată. Vântul puternic a desprins coiful şi galeria turnului, care s-au prăbuşit peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii. O situaţie similară s-a petrecut Biserica de lemn de la Lozna, unde furtuna a smuls coiful turnului, care a căzut la pământ fără a produce mari stricăciuni bisericii. Coama acoperişului a fost uşor deteriorată în partea de est, spre altar.
Pentru intervenţii de urgenţă, punerea în siguranţă, restaurarea, proiectarea şi executarea de lucrări la cele două construcţii, autorităţile au cerut aproape 600.000 de lei plus TVA de la Secretariatul General al Guvernului. Până acum, însă, nu a fost alocat niciun ban.
biserica a fost renovate recent…nu raspunde nimeni??