Ministerul de Finanțe a publicat în cele din urmă noile tarife maximale pentru asigurările auto obligatorii (RCA), pe care ASF le-a agreat cu patronatele din Transporturi. Timp de 6 luni de la adoptarea legii, firmele de asigurări nu au voie să propună prețuri mai mari decât cele stabilite. Persoanele fizice au fost „sacrificate” în negocierile pe noile tarife, prețurile la RCA crescând și cu 30 la sută la anumite clase de autoturisme sau grupe de vârstă.
Ministerul Finanțelor a lansat joi în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente auto.
Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, se spune în comunicatul Finanțelor, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață.
Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.
Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței.
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea nivelului maxim al primelor de asigurare în cazul RCA, tarifele fiind stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări şi că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.
”Actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă”, se arată într-un comunicat al Finanţelor.
Proiectul de HG instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.
Noile tarife la RCA pot fi consultate pe http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/anexaproiectHGplafonare_25102016.pdf
Pălăvrăgii care tot îi căinau pe transportatori, au luat-o în flit. La transportatori s-a redus tarifu iar la persoane fizice a crescut. Să vă învăţaţi minte să tot aplaudaţi pe toţi greviştii !