Şapte minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, fugiţi din centrele de plasament din Sălaj şi Cluj, au fost găsiţi pe străzi de către poliţişti, în urma unei acţiuni specifice. Cele şase adolescente şi un băiat au fost depistaţi pe raza municipiului Zalău şi în comuna Someş Odorhei, fiind predaţi instituţiilor de asistenţă socială. Din verificările efectuate s-a stabilit că una dintre tinere a plecat în mod voluntar dintr-un centru de servicii sociale din județul Cluj, iar ceilalţi, de la centre din Zalău.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, cazul nu este singular. În primele 10 luni ale anului, oamenii legii au identificat 12 minori care plecaseră voluntar din centrele în care erau instituţionalizaţi. Printre ei, copiii care au fugit chiar şi de şase ori.
Oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj susţin că nu sunt puşi în situaţia de a se lupta cu morile de vânt şi că le este imposibil să îi convingă pe unii copii să renunţe la gândul de a fugi din centre. „Copiii din centrele de plasament nu sunt într-o închisoare: ei merg la şcoală, au învoiri pentru a ieşi în oraş şi din păcate, unii aleg să plece ori de câte ori au ocazia. Vorbim în principal despre copii care au ajuns în sistem la vârste foarte mari, nu se pot adapta regulilor, nu vor să meargă la şcoală şi care au deja nişte deprinderi proaste cimentate, ce cu greu mai pot fi corectate ori îndepărtate”, a precizat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj.
Este şi cazul celor şapte minori găsiţi zilele trecute pe străzi, despre care sursa citată susţine că provin din medii familiale toxice, obişnuiţi cu vagabondajul şi care dau dovadă de un comportament problematic. Directorul de la Protecţia Copilului mai spune că o parte dintre fetele găsite pe stradă obişnuiau să se prostitueze înainte de a ajunge în sistem. Spre exemplu, o adolescentă de 16 ani care a fugit de la centrul de reabilitare a victimelor traficului de persoane din Cluj, unde ajunsese după ce a fost exploatată în scop sexual. „Am vrut să o protejăm, dar s-a dovedit a fi o muncă de Sisif, pentru că ea nu îşi doreşte protecţia noastră. Vrea să se prostitueze, având exemplul surorilor ei mai mari care practică această activitate de mult timp”, punctează Milaş. Asistenţii sociali şi psihologii au încercat diverse abordări, i-au oferit consiliere psihologică, însă fără succes. Alături de tânără, oamenii legii au găsit-o şi pe sora ei mai mică, despre care şefa DGASPC Sălaj susţine că a început să întreţină raporturi sexuale încă de la vârsta de 11 ani.
Cât despre băiatul găsit pe străzi de către poliţişti, directorul menţionează că a fost instituţionalizat în urmă cu aproximativ un an, fiind consumator de etnobotanice. În curând împlineşte 14 ani, dar se opune regulilor din centru şi cere să fie lăsat să se întoarcă în stradă, să trăiască prin canale.
În opinia Violetei Milaş, o soluţie pentru problemele de acest fel ar fi înfiinţarea de centre regionale în care să fie şcolarizaţi copiii cu situaţii speciale, cei cu comportamet delincvent sau consumatori de droguri.