Sub sloganul „SINGUR ACASĂ”, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj acționează în această perioadă în locuri publice aglomerate pentru prevenirea furturilor din locuinţe. Este vorba despre o campanie desfășurată la nivel național, scopul principal fiind creșterea gradului de conștientizare cu privire la furturile din locuințe, la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire. Astfel, în cursul zilei de ieri – 29 decembrie, polițiștii sălăjeni au acționat preventiv în centrul comercial din municipiul Zalău, au interacționat cu cetățenii și i-au informat cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind importanța conduitei preventive, pentru a stopa victimizarea prin infracțiuni de furt din locuință. În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum, respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea.
Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare. Pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele și, după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare. În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire sălăjeni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice.
Recomandările polițiștilor
Pentru a preveni furturile din locuințe, polițiștii sălăjeni vin cu o serie de recomandări. Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu îi lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!
Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveți încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagini. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.
Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați în vacanță. Check-in-ul din aeroport poate aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.
Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor! Locurile „secrete” în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt atât de secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.
Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.
[…] Sub sloganul „SINGUR ACASĂ”, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj acționează în această perioadă Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
[…] Sub sloganul „SINGUR ACASĂ”, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj acționează în această perioadă » Mai multe detalii […]