În fiecare toamnă, după culesul strugurilor, în faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, gospodarii nu prevăd pericolul care îi pândeşte din cauza monoxidului de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise. Pe această cale reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Porolissum” Sălaj atrag atenția că în lipsa oxigenului din aceste spaţii închise: beciuri, magazii sau alte încăperi, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute.
Sfaturi pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise pe timpul fermentării mustului, reprezentanții ISU “Porolissum” Sălaj vin cu o serie de recomandări. Nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise. Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere. Verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen. Sunt expuși de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace și neurologice. Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.