Hoţii care sustrag bunuri din autoturisme îşi „upgradează” zilnic metodele de acţiune, lăsând de multe ori în urmă orice măsură de precauţie din partea proprietarilor, punându-i în dificultate chiar şi pe oamenii legii, prin metodele şi rapiditatea cu care acţionează. Având mintea ascuţită şi odihnită, hoţii găsesc mereu noi metode prin care reuşesc în doar câteva secunde să păcălească şoferii, care sunt convinşi că îşi lasă autoturismele în siguranţă, încuiate şi asigurate cu o alarmă care nu-i poate trăda.
„Sistemul de alarmare a emis semnalul sonor? Totul e în regulă!”, ne spunem în gând de cele mai multe ori, în timp ce ne îndepărtăm de maşină fără să mai privim în urmă. Aceasta este prima şi una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem. Hoţul îşi foloseşte întreaga capacitate de gândire şi tot efortul creativ exclusiv în scopul de a ne deposeda de bunuri de valoare şi bani, prin furturile din autoturisme. El nu are nicio altă activitate care să-l obosească sau să-l streseze, aşa că toată atenţia va fi folosită în pândă, acţiune şi fugă, cu bani, genţi, telefoane, obiecte de valoare din autoturismul pe care tu l-ai încuiat de la distanţă.
Cum este posibil?
Acţiunile se produc în mare parte în parcările subterane. Nu vă bazaţi pe faptul că într-o parcare cum e cea de la hala din Zalău nu ar fi posibil aşa ceva! Este foarte posibil tocmai pentru că metodele prin care hoţii acţionează, dar şi prezenţa lor în preajma autoturismului dumneavoastră sunt atât de bine “jucate” încât nici prin gând nu vă trece că puteţi fi peste doar câteva minute, victima acestor infractori care trăiesc din munca, efortul şi sacrificiile dumneavoastră!
Fie că se apleacă pentru o problemă urgentă la şiretul de la ghete, fie căutând ceva în sacoşa sau geanta pe care o are la îndemână sau simulează o convorbire telefonică importantă, hoţul este de fapt cu ochii pe tine şi aşteaptă să te îndepărtezi de autoturism, fie şi doar cu câţiva metri, timp în care acţionezi telecomanda şi te asiguri doar printr-un sunet că portierele sunt asigurate. Infractorul, în cele câteva secunde până la acţionarea telecomenzii de către şofer, are timp suficient să deschidă discret o portieră.Acţiunea noastră asupra telecomenzii devine inutilă din acest moment iar hoţul pate acţiona în voie. Sunt vizate aşadar parcările din halele agroalimentare, mall-uri, hipermarketuri dar şi parcările exterioare. Nici măcar camerele de supraveghere nu-i sperie pe hoţii din autoturisme, aceştia acţionând indiferent de loc, oră sau context.
Vigilenţă şi verificarea asigurării autoturismului
Fiecare şofer trebuie să fie conştient că un infractor versat nu are nevoie de mai mult de câteva secunde pentru a acţiona cu succes. Chiar şi atunci când suntem preocupaţi să aşezăm în portbagaj bunurile cumpărate, hoţul se strecoară prin faţa autoturismului, aplecat sau chiar în poziţia ghemuit şi sustrage tot ce prinde pe banchete, în doar câteva clipe. Genul acesta de furturi prezintă o rată foarte mare de succes în preajma sărbătorilor, în minivacanțe, la sfârșit de săptămână. Lumea e preocupată de cumpărături, oferte, coşurile sunt pline, telefoanele sună, astfel încât… „ochii pe maşină” ar fi cam ultima grijă pe care o avem. Parcările subterane reprezintă raiul hoţilor, sunt vizate, pe primele locuri femeile, şoferii în vârstă, persoanele cu copii a căror atenţie este oricum împărţită înntr-o sută de direcţii- fapt care profită din plin hoţilor.
Atenţia cu care ne urmărim şi ne asigurăm bunurile, vigilenţa şi neluarea în seamă a unor sfaturi ori atenţionări “binevoitoare” care vă distrag intenționat atenţia, nu mai oferă hoţilor care lucrează de cele mai multe ori în gaşcă, câmp infracţional deschis şi libertate deplină de acţiune. În cazuri şi mai triste, hoţul pleacă cu tot cu autoturism, pentru că pornirea motorului nu reprezintă o problemă mai ales dacă nu avem un autoturism ultra- modern care să anihileze din start această posibilitate. Poliţia sălăjeană îi pune în gardă pe toţi posesorii de autoturisme, pe principiul dovedit de atâtea ori, “paza bună trece primejdia rea”. Bunurile lăsate în maşini, la vedere, reprezintă nimic altceva decât o invitaţie adresată hoţilor.
Asigurarea portierelor şi verificarea acestora după ce am acţionat telecomanda, închiderea completă a geamurilor şi parcarea, după lăsarea serii, în locuri iluminate public și evitarea lăsării în autovehicule a unor bunuri care pot deveni o tentație imediată pentru infractori, sunt măsuri elementare pe care fiecare dintre noi trebuie să le luăm pentru a evita incidentele.
Ați uitat ceva: hoții mai dotați au dispozitive care copiază frecvența telecomenzii tale! În locuri de risc, închide cu cheia, chiar dacă ai telecomandă!