Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a condamnat ferm pachetul de măsuri de austeritate pregătit de Guvern, considerându-l un atac direct asupra viitorului tinerilor din România, transmite news.ro.
Reprezentanţii studenţilor au acuzat că limitarea călătoriilor subvenţionate cu trenul doar între centrul universitar şi domiciliu va afecta accesul la educaţie şi mobilitatea studenţilor. În plus, îngheţarea burselor pentru elevi şi studenţi, eliminarea indexării acestora cu inflaţia şi reducerea fondurilor alocate pentru burse riscă să condamne la sărăcie mii de tineri care depind de aceste burse pentru a-şi continua studiile.
„În urma apariţiei unui draft oficial al ordonanţei de urgenţă a guvernului publicat de sindicatul „Solidaritatea Sanitară”[1], dar şi după ce am constatat lipsa oricărei tentative de dialog din partea Guvernului cu reprezentanţii studenţilor, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) condamnă cu vehemenţă intenţia Guvernului României de a adopta un pachet de măsuri de austeritate, denumit cinic „Trenuleţ”. Această ordonanţă de urgenţă reprezintă un atac direct asupra viitorului tinerilor din România”, transmite Uniunea într-un comunicat oficial.
UNSR prezintă „principalele măsuri absurde incluse în acest proiect retrograd care atentează direct la educaţie şi tineret”.
„Limitarea călătoriilor subvenţionate cu trenul pentru studenţi exclusiv între centrul universitar şi domiciliu creează un impact semnificativ asupra accesului la educaţie şi mobilitate. Această măsură nu doar că lezează drepturile studenţilor stipulate în Legea Educaţiei Naţionale, dar creează un precedent periculos pentru restrângerea oportunităţilor academice şi profesionale. Mobilitatea studenţilor este esenţială nu doar pentru participarea la cursuri, ci şi pentru stagii de practică, concursuri şi alte activităţi extracurriculare”, arată UNSR în comunicat.
Potrivit sursei citate, „prin această decizie, Guvernul descurajează tinerii să acceseze oportunităţi extracurriculare şi piaţa muncii, reducând drastic şansele lor de dezvoltare academică şi profesională”.
„Guvernul intenţionează să reducă facilităţile de transport oferite studenţilor. În anul 2025, prin derogare de la prevederile art. 128 alin. (3) din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă vor beneficia doar de o reducere de 50% pe mijloacele de transport local în comun şi metrou, comparativ cu reducerea actuală de 90% prevăzută de Legea Educaţiei Naţionale. Această tranziţie de la 50% la 90% şi înapoi la 50% simbolizează haosul economic şi lipsa de viziune în gestionarea resurselor – un adevărat „50-90-50: aici stă economia României”. Reducerea acestor facilităţi arată o ignorare a nevoilor studenţilor şi subminează sprijinul necesar pentru formarea unei generaţii pregătite să contribuie la societate. O astfel de decizie poate conduce la o creştere a abandonului universitar, izolarea studenţilor şi o scădere a competitivităţii sistemului educaţional românesc”, a declarat UNSR.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor studenţilor, „îngheţarea valorii burselor pentru elevi şi studenţi, eliminarea indexării burselor sociale cu rata inflaţiei, precum şi îngheţarea cuantumului per student alocat pentru fondul de burse al universităţii reprezintă măsuri care vor condamna la sărăcie mii de tineri ce se bazează pe aceste burse pentru a-şi continua studiile”.
„Aceste decizii vor conduce la o creştere a abandonului educaţional şi vor reduce drastic oportunităţile pentru tineret, afectând în mod direct accesul la educaţie şi dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor. Rata abandonului universitar în România a atins cote alarmante, cu aproape 48% dintre studenţii înmatriculaţi la programele de licenţă în 2015 renunţând la studii înainte de finalizare. De asemenea studiile PISA relevă că în ultimii 10 ani, rata analfabetismului funcţional din România a atins procentul de 40-45%, situându-ne pe o ruşinoasă poziţie fruntaşă la nivelul Uniunii Europene. Această situaţie este profund îngrijorătoare, având în vedere impactul negativ asupra dezvoltării economice şi sociale a ţării”, arată comunicatul.
Studenţii menţionează că, deşi a fost iniţiat Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), care prevede măsuri precum consilierea personalizată a studenţilor, cursuri remediale şi sprijin financiar pentru cei din medii defavorizate, implementarea acestuia întârzie din cauza lipsei de interes a guvernanţilor.
„Mai mult, măsurile de austeritate care vor fi adoptate prin această ordonanţă, nu fac decât să agraveze această problemă, reducând sprijinul financiar acordat educaţiei şi impunând tăieri bugetare care afectează direct studenţii şi universităţile. În loc să prioritizeze educaţia ca pilon al dezvoltării, guvernul alege să închidă ochii la consecinţele grave ale acestor decizii, subminând viitorul unei generaţii întregi. Este inadmisibil ca într-un context în care abandonul universitar este deja la un nivel critic, guvernanţii să ia măsuri ce nu doar ignoră problema, ci o agravează deliberat”, spun studenţii.
Ei subliniază că educaţia este adesea tratată ca o prioritate de pe urmă de către guvern, ceea ce transmite un mesaj de dezinteres faţă de acest sector esenţial. Ei consideră că această viziune pune în pericol viitorul ţării, întrucât tinerii ar trebui să fie prioritatea principală, iar educaţia ar trebui să fie pilonul central al dezvoltării economice.
„De asemenea, suntem extrem de revoltaţi de lipsa totală de interes a Guvernului pentru bugetarea programelor dedicate tineretului şi participării acestora activ la luarea deciziilor. Planul de guvernare nu include nici măcar o menţiune despre Grupul Naţional de Lucru pentru Tineret (GNL) în relaţia cu Uniunea Europeană sau alte grupuri de lucru create în precedentul mandat, acestea riscă să dispară în lipsa unui buget din care tineretul să facă parte. Această nepăsare crasă împinge sectorul de tineret în colaps, ia dreptul unor studenţi de a putea îmbina actul educaţional cu activităţi extracurriculare şi scoate România din proiecte importante întreprinse în parteneriat cu Uniunea Europeană”, se mai afirmă în comunicat. UNSR cere Guvernulului să răspundă public la următoarele întrebări:
Cu ce drept sacrificaţi viitorul tineretului pentru a acoperi propriile eşecuri bugetare?
Ce soluţii propuneţi pentru a compensa impactul devastator al acestor decizii asupra tinerilor şi studenţilor?
De ce educaţia rămâne din nou la coada listei de interes?
Guvernul mai e preocupat de abandonul universitar sau astfel de teme nu reprezintă interes pentru actualul guvern?
Intenţionaţi să deschideţi un dialog real cu reprezentanţii tinerilor şi ai studenţilor pentru a aborda problemele lor urgente, sau veţi continua să îi trataţi ca pe ultima prioritate, aşa cum s-a întâmplat până acum?
UNSR respinge categoric aceste măsuri şi solicită Guvernului României să nu adopte astfel de măsuri fără consultări prealabile cu federaţiile, ONG-urile şi reprezentaţii tinerilor, anunţă Uniunea.
„Guvernul României trebuie să înceteze să folosească tineretul şi studenţii drept victimă a unor politici de austeritate absurde şi incompetente. Educaţia este fundaţia corectă a unui stat care doreşte să se dezvolte. Subminarea educaţiei aduce efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung”, se mai arată în comunicatul UNSR.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
Toate aceste tăieri de la toate categoriile sociale pot fi înlocuite simplu, cu IMPOZITARE PROGRESIVĂ , bogătanii trebuie puși la plată. Așa se procedează în toate țările dezvoltate numai în Rusia nu. Liberalii vor să mergem tot pe calea lui Putin cu cota unică mult iubită de bogătani. Atenție, marii bogătani plătesc în State, în Irlanda chiar și 90 % impozit.
Or fi comuniștii la putere acolo ?
Dar nu au CCR, numita politic și controlata de PSD.
Liberalii sunt capul răutăților cu cota unică. Ăștia reprezintă interesele bogătanilor. Dacă se aplică IMPOZITARE PROGRESIVĂ la toate salariile și pensiile, ccr face ciocu mic.