Asistentii maternali, pe cale de disparitie

Asistentii maternali, pe cale de disparitieMai mult de o treime din totalul asistentilor maternali din Salaj si-au dat demisia ori au solicitat pensionarea in ultimii doi ani.

Potrivit aprecierilor facute de directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, asistenta maternala la nivel judetean este in impas. Se cauta solutii pentru ingrijirea a 40 de copii, care, din lipsa personalului, nu pot fi preluati in asistenta maternala. Din cauza legislatiei, posturile in acest moment, sunt blocate. Nu putem face angajari, desi au plecat din acest sistem persoane care fie s-au pensionat fie si-au gasit un loc de munca mai bine platit, in tara sau in strainatate. Din acest motiv, nu avem unde plasa 35 de copii de varste mici, aflati in regim de urgenta, care au fost recuperati, a aratat Violeta Milas.

Raspundere mare, salarii mici

La aceasta data, cei 104 asistenti maternali din Salaj ingrijesc 168 de copii, majoritatea avand in ocrotire cate doi copii. In plus, din momentul terminarii anului scoar, mai raman fara asistenti sase copii, care fie vor fi plasati fie in centrele sociale sau casele de tip familial, fie vor fi reintegrati in familiile lor. Demisiile, asa cum a explicat directorul DGASPC, s-au datorat in cea mai mare parte nemultumirilor legate de retributie. Dupa diminuarile cu 25 la suta a salariilor, si usoara lor majorare, acestea nu depasesc 600-700 de lei, remuneratie pentru un serviciu facut nu opt ore, ca la alte locuri de munca, ci 24 din 24 de ore. Statul asigura bani pentru copilul preluat in asistenta maternala 10 lei pe zi pentru hrana, 28 de lei lunar pentru bani de buzunar, 600 de lei pe an pentru imbracaminte, 97 de lei lunar alocatia de plasament, precum si alocatia pe care o primeste fiecare copil din Romania, de 42 de lei lunar.

In asistenta maternala ajung copiii foarte mici, cu varste pana la doi ani, dar si copiii mai mari, care sunt frati. Se tine cont si de doleantele asistentilor si in prealabil se face o potrivire intre copil si adulti. Preluarea celor mici spre ingrijire de catre asistentii maternali este in beneficiul copiilor deoarece acest tip de ocrotire este similar celui din familie si permite pastrarea legaturii cu comunitatea. Este un merit sa te ocupi de astfel de copii, multi dintre ei fiind cu un anumit grad de handicap. Vin din familiile lor cu carente medicale si sociale si e nevoie de multa rabdare sa reusesti ca acesti copii sa fie acceptati de comunitate. Asistentul maternal nu poate sa faca discriminare intre copilul preluat in ingrijire si propriul sau copil, nici ca abordare, nici ca alimentatie sau vestimentatie. Nu este o munca usoara, a subliniat Violeta Milas.

Zeci de copii, la mana statului

Din pacate, este foarte dureros pentru copii dupa ce s-au obisnuit in aceste familii sa se desparta de ele, doar pentru ca statul nu a inteles ca posturile asistentilor maternali nu pot fi blocate. Reprezentantul DGASPC Salaj a sustinut ca a facut demersuri la Ministerul Muncii, alaturi de alti directori din tara, in favoarea deblocarii acestor posturi, dar lucrurile nu s-au schimbat. Raspunsul primit de la Ministerul Finantelor arata ca, daca s-ar face asa ceva, s-ar incalca acordurile incheiate cu organismele internationale. Ni s-a motivat, pe de alta parte, ca nu avem de-a face cu posturi unice, ca ele se ocupa prin obtinerea unui atestat si nu prin concurs, ba mai mult, nici nu s-a aprobat cota necesara de carburanti pentru a derula activitatea in regim de urgenta, a sustinut Violeta Milas.

Numarul asistentilor maternali a scazut cu aproape o treime in mai putin de doi ani. In 2010, in Salaj, era 150 de asistenti la 168 de copii, in 2011 erau 110 asistenti, iar acum sunt 104, la care se adauga inca patru care si-au anuntat demisia pentru sfarsitul anului scolar. Chiar daca centrele din Salaj nu mai au locuri, sunt la capacitate maxima, copiii ar putea fi primiti aici. In functie de nevoile copiilor, se vor cauta solutii pentru a fi ocrotiti in casele de tip familial sau in centrele de servicii comunitare. Avem un numar mare de copii in ingrijire la putini salariati. Sunt 268 de posturi, din care 40 vacante. Am mai avea nevoie de infirmieri si supraveghetori. Conform standardelor de ingrijire in flux continuu, la trei copii ar trebui sa dispunem de doi angajati, in timp ce raportul este de un salariat la doi copii sau chiar patru (atunci cand acestia sunt in concedii medicale sau concedii de odihna), a spus seful DGASPC. Daca acum si-ar da demisia toti asistentii maternali, ar avea de suferit pe langa cei 168 de copii aflati in asistenta maternala in prezent, la Centrul Social Multifunctional de la Cehu Silvaniei alti 35 de copii cu varste sub doi ani care asteapta sa fie preluati in acest sistem de ocrotire. In Salaj, sunt in prezent 293 de copii institutionalizati: 68 la Centrul de Servicii pentru Copii cu Handicap din Zalau (inclusiv cei din Casele de tip familial de la Zalau, Hereclea, Fizes), 35 de copii in regim de urgenta la Cehu Silvaniei, 22 la Centrul Social Multifunctional Zalau.

Leave a Comment