Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj a desfășurat, în luna august, controale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă privind respectarea legislației în vigoare. Activitatea inspectorilor de muncă a vizat cu prioritate identificarea și sancționarea muncii nedeclarate în vederea descurajării și diminuării acestui fenomen, care în fapt reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.
Potrivit reprezentanților ITM Sălaj, în domeniul relațiilor de muncă au fost controlați 69 de agenți economici dintre care 29 au fost sancționați, aplicându-se opt amenzi și 35 de avertismente.
În urma controalelor, au fost depistate șapte persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, angajatorii fiind sancționați contravențional. Aceeași sursă subliniază că s-au mai constatat încălcări ale prevederilor legale privind: nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat; nerespectarea obligației, ca anterior începerii activității, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea obligației de a pune la dispoziția inspectorului de muncă documentele și informațiile solicitate necesare controlului. Cuantumul total al sancțiunilor contravenționale a fost de 32.500 de lei.
Deficiențele constatate pentru care s-au aplicat avertismente se referă la: nerespectarea prevederilor legale privind sărbătorile legale; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea dispozițiilor legale privind munca de noapte; necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale; completarea registrului cu date eronate sau incomplete.
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați 46 de agenți economici, aplicându-se tre amenzi în valoare de 15.000 de lei pentru necomunicare eveniment, respectiv lipsa informării și instruirii lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă.
Deficiențele constatate și sanctionate cu avertisment se referă la: neutilizarea echipamentului individual de protecție; lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă și a planului de prevenire și protecție; neefectuarea controlului medical periodic conform prevederilor H.G.nr.355/2007; în fișa postului nu sunt cuprinse atribuțiile și răspunderile ce le revin lucrătorilor din punct de vedere al securității și sănătății în munca.
foarte bine …sa se dea amenzi multe si usturatoare….pina cand omu inchide afacerea si concediaza pe toata lumea …ca in tara asta nu se mai poate trai numa din smecherii si furat…cand incerci sa lucrezi legal vin toate organele de control si fiecare iti da amenda sa renunti la tot ce faci….
stai asa, daca lucrezi legal, nu ai de ce te teme !
doar nu vrei sa insinuezi ca ai fost amendat fara sa incalci legea?
si daca tot sti de cei care fac smecherii si fura, de ce nu ii reclaim la oragele competente?
toti acuzati in stnga si-n dreapta ca alti fura si voi sunteti cinstiti ! de ce nu ii aratati cu degetul pe acei care considerati c incalca legea ?!?!
voi sunteti fraierii daca taceti din gura ! si asta e greseala voastra !
dar la institutiile statului, cand merge si ITM in verificare?
sa vada cum sunt unele condfitii de lucru la unii functionri publici
sa vada cum se lucreaza suplimentar, far a fi macar pontati sau a fi „comensate „a acele ore luicrate cu timp liber sau bani