Aproape 2.000 de antreprenori, instruiţi cu bani europeni


Aproape 2.000 de persoane din judeţele Regiunilor Vest, Nord-Vest şi Sud Muntenia au beneficiat de instruire gratuită pentru dezvoltare antreprenorială în cadrul proiectului derulat de firma ALP GRUP şi partenerii săi în perioada iulie 2010 – iunie 2013.

Proiectul intitulat “Dezvoltarea Aptitudinilor, Competenţelor şi Iniţiativei Antreprenoriale” (DACIA) şi-a propus ca obiectiv general dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale în vederea îmbunătăţirii performanţei şi formării profesionale actuale a persoanelor pentru a dezvolta spiritul antreprenorial, prin creşterea conştientizării şi promovarea atitudinii pozitive faţă de cultura antreprenorială. Trainingurile au fost organizate pe module şi judeţe, conform cu cerinţelor şi nevoilor solicitanţilor. Echipa a proiectat un număr total de 16 module de training, care au fost repetate pe parcursul celor trei ani ai proiectului. Fiecare modul a durat două zile, câte opt ore pe zi.
Printr-un program complex de training, a fost oferită grupului ţintă – atât antreprenori sau angajaţi pe poziţie de management într-un IMM, cât şi celor care au dorit să devină antreprenori – posibilitatea de dezvoltarea a aptitudinilor, competenţelor şi iniţiativei antreprenoriale, printr-un Program de Dezvoltare Antreprenorială.
„Celor aflaţi la început de drum sau celor care au dorit să înceapă o nouă investiţie sau să găsească finanţare pentru dezvoltarea afacerii li s-a oferit posibilitatea de a urma o suită de module de training care au avut ca finalitate dezvoltarea de abilităţi şi competenţe necesare conceperii, realizării şi implementării unui Plan de Afaceri. Celor care au deja o afacere stabilă şi care au dorit să îmbunătăţească performanţa acesteia, li s-a oferit posibilitatea de a urma o serie de module de training care au avut ca finalitate dezvoltarea de abilităţi şi competenţe necesare îmbunătăţirii Performanţei Manageriale”, a explicat Monica Mişcă, managerul de proiect, în cadrul conferinţei de presă de închidere a proiectului, care a avut loc miercuri, 10 aprilie.
Acţiunile concrete ale proiectului au inclus promovarea culturii antreprenoriale prin workshopuri interactive organizate în 17 judeţe şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale prin intermediul celor 16 module de training. Proiectul s-a adresat unui grup ţintă de întreprinzători, persoane care să doresc să iniţieze o activitate independentă şi personal de conducere din întreprinderi, în special din micro-întreprinderi şi IMM-uri din regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin), Sud-Muntenia (judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu) şi Nord-Vest (judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud).
Deşi s-a estimat participarea a 1.400 de persoane, la final, numărul cursanţilor a ajuns la 1.973, din care 926 au fost femei. „Cererea a fost foarte mare. Am fost plăcut impresionaţi de dorinţa foarte mare de perfecţionare, în special în zona de Nord-Vest, unde din cele peste 560 de persoane care s-au înscris la cursuri, 323 au fost femei, care au dorit să-şi îmbunătăţească aptitudinile antreprenoriale” a precizat Monica Mişcă. De asemenea, potrivit managerului de proiect, majoritatea participanţilor au optat pentru cursuri de management de proiect, manifestându-şi de altfel intenţia de a implementa aceste proiecte în diverse domenii precum agricultură, turism rural sau resurse umane.
„Prin derularea unui astfel de proiect cred că am suplinit foarte bine o necesitate locală”, a concluzionat Monica Mişcă, managerul proiectului DACIA.

Leave a Comment