APIA lansează cereri pentru sprijinul apicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că, până în data de 31 iulie inclusiv, apicultorii pot depune cererile de plată și documentele justificative pentru intervențiile din sectorul apicol aferente anului 2024, parte a Planului Strategic PAC 2023-2027. Aceste intervenții sunt finanțate prin Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și bugetul de stat. Apicultorii pot depune o singură cerere de plată la centrele APIA, fie personal, fie prin intermediul unei persoane împuternicite notarial sau a unui reprezentant legal, însoțită de documentele justificative. Formularele cererilor de plată pot fi descărcate și printate de pe site-ul oficial APIA: www.apia.org.ro.  Cheltuielile pentru intervențiile apicole trebuie efectuate între 1 ianuarie și 31 iulie. Cei care au făcut achiziții de produse sau servicii înainte de publicarea în Monitorul Oficial a O.M.A.D.R. nr.228/2024 trebuie să respecte condițiile de eligibilitate din ghidul solicitantului „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027”, disponibil pe site-ul APIA. Bugetul alocat pentru anul 2024 este de 12.163.260 euro, 50% fiind contribuția Uniunii Europene și 50% contribuția României. Cursul de schimb pentru plăți este de 4,9756 lei. Plata sprijinului financiar va fi realizată de APIA după finalizarea controlului administrativ al cererilor, controlului pe teren și centralizarea sumelor eligibile pentru a se încadra în plafoanele alocate fiecărei intervenții, conform PS PAC 2023-2027. Apicultorii trebuie să păstreze toate documentele relevante pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Intervențiile în sectorul apicol pentru care se pot depune cereri de plată în anul 2024 sunt următoarele:

Intervenții apicole pentru formele asociative:

  1. Intervenţia IS-A-02 „Promovare, comunicare şi marketing, inclusiv acţiuni de monitorizare a pieţei şi activităţi care vizează în special sensibilizarea consumatorilor în privinţa calităţii produselor apicole”, din care: intervenția IS A-02-01 „Promovarea apiculturii și a produselor apicole”.
  2. Intervenţia IS-A-03 – „Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni”, compusă din:

– Intervenția IS A-03-01 „Achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii în vederea obținerii fagurilor artificiali”;

– Intervenția IS A-03-02 „Achiziţia de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii”.

Intervenții apicole pentru apicultori:

  1. Intervenția IS-A-04 „Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, din care achiziţie de produse medicinale veterinare”, din care:

– Intervenţia IS-A 04-01 „Achiziţionarea de produse medicinale veterinare pentru tratarea varoozei și nosemozei”.

  1. Intervenția IS-A-05 „Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni, inclusiv pentru raţionalizarea transhumanţei”, compusă din:

– Intervenția IS-A-05-01 „Achiziţionarea de cutii noi în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral”;

– Intervenția IS-A-05-02 „Achiziţionarea de accesorii apicole”;

– Intervenția IS-A-05-03 „Achiziţionarea de unelte apicole și echipamente de protecţie”;

– Intervenția IS-A-05-04 „Achiziționarea de vehicule tractabile, respectiv remorci apicole, precum și echipamente de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral”.

  1. Intervenţia IS-A-06 „Investiții în active corporale și necorporale, precum și alte acțiuni, inclusiv pentru repopularea stupilor din Uniune, inclusiv ameliorarea albinelor”, compusă din:

– Intervenția IS-A-06-01 „Achiziţionarea mătcilor și/sau familiilor de albine”;

– Intervenția IS-A-06-02 „Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”.

  1. Intervenţia IS-A-07 „Acţiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole, a pierderilor de albine sau a scăderii productivităţii, precum şi a substanţelor cu potenţial toxic pentru albine”, din care:

– Intervenţia IS-A-07-01 „Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii”.

Pentru mai multe detalii despre intervențiile din sectorul apicol și legislația aferentă pentru anul 2024, vizitați secțiunea dedicată pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

One Thought to “APIA lansează cereri pentru sprijinul apicol”

  1. […] legal, însoțită de documentele justificative. Formularele cererilor… Articolul APIA: Cereri de plată pentru apicultură 2024 apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment