În luna martie a acestui an, viaţa unei familii din Şimleu Silvanie a luat o turnură nefericită, după ce într-un moment de neatenţie al părinţilor, fetiţa în vârstă de trei ani a înghiţit soluţie de curăţat aragazul.
Soţii Bianca şi Szolty Mac au şapte copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani. Într-o seară de martie, când cei doi părinţi îşi pregăteau copiii de culcare, Denisa, a şasea născută, a băgat în gură periuţa pe care mama o folosea pentru a curăţa aragazul cu o soluţie chimică luată din comerţ. În câteva secunde, gura şi limba i s-au umflat, iar micuţa a acuzat dureri. Ambulanţa venită la faţa locului a transportat copila la Spitalul Orăşenesc din Şimleu, unde, susţine mama, micuţa a fost ţinută peste noapte sub supraveghere medicală şi i s-a recomandat să consume cât mai mult ceai. Noaptea a fost chinuitoare, pentru că Denisa respira tot mai greu, vomita, nu mai putea vorbi şi nici măcar nu îşi putea înghiţi saliva.
Dimineaţă, la vizita medicală, pediatrul a constatat că starea de sănătate a copilei s-a agravat, aşa că a recomandat transferul ei la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. De aici, a ajuns la o clinică din Cluj-Napoca, unde i s-a făcut sondaj naso-gastric, pentru a permite hrănirea artificială. „Mi s-a spus că recomandarea pe care am primit-o la Şimleu – de a da fetiţei cât mai mult ceai – nu doar că a fost neinspirată, dar i-a şi agravat starea, pentru că substanţele toxice din gură i-i-au coborât şi i-au ars esofagul, producându-i o rană de circa doi centimetri”, precizează femeia.
De la 18, la 9 kilograme
După circa două săptămâni, Denisa a fost externată, iar mamei i s-a recomandat să-şi hrănească odrasla numai cu un lapte special. Pentru o cutie plătea 50 de lei, iar fetiţa consuma până la şase cutii în decursul unei săptămâni, în condiţiile în care veniturile familiei provin dintr-un ajutor social şi din alocaţiile copiilor. Cu eforturi şi cu ajutorul unor donaţii, femeia a reuşit să îi asigure fiicei sale preţiosul lapte.
Controalele şi analizele pe care le făcea regulat la Cluj nu au adus, însă, veşti bune. Rana de circa doi centimetri de pe esofag nu dădea semne de vindecare, ba chiar a dus la blocarea esofagului. Astfel, la aproape trei luni de la tragicul incident, Denisa ajunsese să cântârească doar nouă kilograme, adică jumătate din greutatea ei iniţială. A fost momentul în care medicii i-au sugerat mamei să meargă la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, unde copila să fie inclusă pe lista de aşteptare în vederea realizării unei intervenţii chirurgicală.
Disperarea a dus-o în Italia
„Fetiţa ajunsese să fie o legumă. Nu mai umbla, stătea toată ziua în pat, vomita tot laptele. Ajunsesemn în pragul disperării, aşa că mi-am sunat sora care locuieşte în Italia şi am rugat-o să mă ajute pentru a-mi salva copilul. Mi-a spus să vin de urgenţă la ea cu Denisa, pentru a cere părerea unor specialişti de acolo”, povesteşte Bianca Mac. Cu ajutorul donaţiilor făcute de oameni inimioşi, a făcut rost de banii necesari pentru paşaport şi pentru deplasare, astfel că în 24 iunie, femeia s-a prezentat cu copila vlăguită în Urgenţa Spitalului Bambino Gezu din Roma. În urma mai multor teste, plătite de către sora Biancăi, dintr-un credit bancar, medicii de acolo au decis că singura soluţie pentru salvarea micuţei era introducerea unui tub stomacal, prin care aceasta să fie hrănită până în septembrie, când a fost programată la control. „Medicii au indicat o dietă strictă, bogată în vitamine şi fibre şi mi-au spus că este esenţial ca Denisa să ia în greutate minim patru kilograme până la următorul control, când ar trebui să fie operată”, menţionează mama. Potrivit spuselor sale, intervenţia chirurgicală presupune înlocuirea porţiunii afectate a esofagului cu o bucată din colon: „Va fi o operaţie de circa opt ore, foarte complexă. Doar după ce i se vor face analize se va hotărî dacă se va face sau nu intervenţia, mai ales că fetiţa nu a luat în greutate decât trei kilograme şi ceva. Este importat ca rezultatele acestor teste să arate că inimioara Denisei poate face faţă unei operaţii de acest fel”.
„Pot trece peste sărăcie, dar nu şi peste suferinţa propriului meu copil”
Nu ştie la cât ar putea ajunge costurile acestei intervenţii şi nici de unde ar putea face rost de bani. Este hotărâtă, însă, să meargă până în pânzele albe pentru a-şi salva odrasla, pentru a o ajuta să fie, din nou, un copil zglobiu şi vesel. Şi asta deşi uneori simte că totul se prăbuşeşte în jurul ei: „Am obosit, nu mai pot să o văd cum suferă. Uneori mă retrag într-un colţ unde să nu mă vadă nimeni şi plâng. Mi-e ruşine că trebuie să stau cu mâna întinsă, să cerşesc pe la alţii ca să strâng bani pentru a putea merge din nou în Italia cu Denisa şi pentru a avea de unde să plătesc serviciile medicale. Pot trece peste sărăcie, dar nu şi peste suferinţa propriului meu copil”.
Familia Mac are o situaţie materială precară. Cei doi adulţi şi cei şapte copii locuiesc într-o casă modestă, cu două camere, din ajutorul social al femeii, în valoare de 637 de lei, şi din alocaţiile micuţilor, de 588 de lei. În total, 1.225 de lei, bani cărora li se adaugă banii făcuţi de tatăl ce munceşte cu ziua pe unde se inveşte ceva de lucru. Cei care doresc să ajute familia pentru a strânge banii necesari cheltuielilor medicale o pot face donând în contul deschis pe numele bunicii, Mac Maria, la BRD RO93BRDE320SV22199963200.
Saracuta de ea si eu am tor o fetita si va cred din suflet sa va ajute Dumnezeu si pe dumneavoastra si pe fetita