Descoperirea surprinzătoare în pădurea din zona Crișeni. Silvicultorii Direcției Silvice Sălaj au găsit aici mai multe fructe de maclura pomifera, numită popular „merele cailor” sau „portocal fals”, un arbore foios mic sau un arbust mare, cu o înălțime ce variază între 8–15 metri, o plantă ornamentală.
Fructele acestui arbore seamănă cu niște mingi de tenis, alții le asociază cu portocalele. Fructul este umplut cu un latex alb lipicios. În toamnă, culoare devine de un strălucitor galben-verde. Maclura aurantiaca a fost descoperită în 1804, de botanistul Thomas Nuttall. Numele plantei vine însă de la William Maclure, un geolog care a finanțat expediția lui Nuttall, în zona statelor Arkansas și Oklahoma. În anul 1818 a fost introdusă în Italia ca înlocuitor al frunzelor de dud în hrana viermilor de mătase în urma unei boli grave care a decimat plantațiile de dud, însă fără rezultate prea bune. În România se găsește în special în pădurile Olteniei, probabil adusă cu același scop. Fructul are un miros plăcut și ușor, dar este necomestibil.
[…] Descoperirea surprinzătoare în pădurea din zona Crișeni. Silvicultorii Direcției Silvice Sălaj au găsit aici mai multe fructe de maclura pomifera, numită popular „merele cailor” sau „portocal fals”, un arbore foios mic sau un arbust mare, cu o înălțime ce variază între 8–15 metri, o plantă ornamentală. Fructele acestui arbore seamănă cu niște mingi de tenis, alții le asociază cu portocalele. Fructul este umplut cu un latex alb lipicios. În toamnă, culoare devine de un strălucitor galben-verde. Maclura aurantiaca a fost descoperită în 1804, de botanistul Thomas Nuttall. Numele plantei vine… Citeste mai mult […]
[…] Descoperirea surprinzătoare în pădurea din zona Crișeni. Silvicultorii Direcției Silvice Sălaj au găsit aici mai multe fructe de maclura pomifera, numită popular „merele cailor” sau „portocal fals”, un arbore foios mic sau un arbust mare, cu o înălțime ce variază între 8–15 metri, o plantă ornamentală. Fructele acestui arbore seamănă cu niște mingi de tenis, alții le asociază cu portocalele. Fructul este umplut cu un latex alb lipicios. În toamnă, culoare devine de un strălucitor galben-verde. Maclura aurantiaca a fost descoperită în 1804, » Mai multe detalii […]
Comansii si Apasii foloseau acest lemn pt. Fabricarea de arcuri si bate pentru lupta. Osage orange sau lemn de arc I se spune…