Aproximativ 55 de litri de apă minerală îmbuteliată, aflată la vânzare pe rafturile unui magazin alimentar din municipiul Zalău, a fost retrasă temporar de la comercializare de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj în urma unei recente acţiuni de verificare. După cum a explicat reprezentatul instituţiei, comisarul şef adjunct – Dorel Fechete, apa minerală îmbuteliată, de import Ungaria – „Mizse”, era expusă la comercializare fără traducere în limba română a informaţiilor de pe etichetă, fapt pentru s-a dispus retragerea acesteia de la comercializare până la remedierea deficienţei. Operatorul ecoonomic a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 3.000 de lei. Controlul privind comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea apelor minerale naturale şi de izvor a fost realizat la 24 de agenţi economici din judeţ, iar pentru neafişarea preţului de vânzare la unele sortimente de apă îmbuteliată un alt operator s-a ales cu amendă în valoare de 3.000 de lei.
Sfaturi pentru consumatori: nu confundaţi termenii „minerală” cu „carbogazosă”!
Pe această cale, reprezentaţii CJPC Sălaj atrag atenţia tuturor consumatorilor ca, la achiziţionarea apei îmbuteliate, să ţină cont de câteva sfaturi şi anume: să acorde o atenţie deosebită, când cumpără ape minerale naturale şi ape de izvor, asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanşeităţii recipientelor; să ţină cont de aspectul produselor în ceea ce priveşte prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare sau expunere; să acorde atenţie deosebită condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu atunci când producătorul impune condiţii în acest sens; să citească cu atenţie înscrisurile de pe etichete şi să cumpere numai acel produs care corespunde preferinţelor şi necesităţilor; să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depaşită; să ţină seama de gradul de mineralizare înscris pe etichetă, în cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total, în special atunci când există restricţii medicale; să nu se confunde termenii „minerală” cu „carbogazosă”. În general, apele minerale naturale au un conţinut de săruri minerale diferit de cel al apei potabile din reţea. Reprezentanţii instituţiei precizate atrag atenţia că apele cu conţinut de dioxid de carbon au un pH mai mic – aciditate sporită, iar apele cu un conţinut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub şapte ani. Numai apa necarbogazoasă (plată) şi cu o mineralizare de maximum 500 mg/l, „oligominerală” sau „slab mineralizată”, poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor.
De asememea, la cumpărarea produselor alimentare consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea şi siguranţa unui produs.
Da, cel mai important este eticheta, nu si continutul. Si sa nu mai vorbim de pret.
Deci care e recomandata s-o bem? Cea minerala sau cea carbogazoasa?
@zoom….de pe platoul de marmură! Arteziană!