Facturile la energie electrică, cuantumul amenzilor rutiere şi taxele şi impozitele locale sunt doar câteva din creşterile de care zălăuanii se pot „bucura” încă din prima zi a anului în curs.
De la 1 ianuarie, preţurile la energie au crescut cu 0,26 la sută, ca urmare a modificării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Chiar dacă această majorare nu este foarte mare, categoric se va resimţi nu numai în facturile pe care sălăjenii le vor primi la domiciliu, ci şi în întreg lanţul economic, iar prin urmare această majorare a preţului la energia electrică se va regăsi de-a lungul anului 2015 şi la alte produse.
„Dedicaţie” pentru şoferi
2015 a venit cu o serie de scumpiri „dedicate” şoferilor. Aceştia trebuie să scoată din buzunare, pentru asigurările auto obligatorii (RCA) cu 15-30 la sută mai mult. Asta pentru că, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiar (ASF), companiile de asigurări nu vor mai avea voie să acopere pierderile de pe segmentul RCA cu fondurile obţinute din alte categorii de asigurări, ceea ce înseamnă automat scumpiri. În ultimul an, poliţele RCA au explodat pentru unele categorii de clienţi, iar tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, comparativ cu anul 2013. În prezent preţul RCA variază în funcţie de vârsta şoferului, puterea şi capacitatea cilindrică a automobilului, cei mai „defavorizaţi” fiind şoferii tineri.
Seria scumpirilor lui 2015 continuă cu amenzile de circulaţie. Asta pentru că, odată cu creşterea de la 1ianuarie a salariului minim brut pe economie de la 900 de lei la 975 de lei, a crescut şi valoarea punctului de amendă. Acesta are o valoare de zece la sută din salariul minim. Drept urmare, cea mai mică amendă a crescut de la 180 de lei la 195 de lei, iar cea mai mare amendă ajunge, în cazul persoanelor juridice, până la 9.750 lei. Dar asta nu e tot. Punctul de amendă va creşte şi mai mult de la 1 iulie, când salariul minim brut pe economie va ajunge la 1.050 lei. Drept urmare, greşelile din şoferie costă, din ce în ce mai mult.
Taxe şi iar taxe
Desigur, anul în curs nu putea să înceapă fără majorarea taxelor şi impozitelor locale. În municipiul Zalău acestea u crescut cu cinci la sută, iar taxa pentru salabrizare a fost majorată de la 4,84 de lei lunar pentru o persoană la 5,25 de lei lunar pentru o persoană. Problema nu ar fi însă atât că se plătesc taxe şi impozite mai mari, cât calitatea serviciilor oferite cetăţenilor în schimbul acestora. În rest, dacă punem la socoteală toate scumpirile şi taxele pe care le aduce 2015, să fim sănătoşi, că de facturi nu vom duce niciodată lipsă.