Peste 200 de angajatori sălăjeni au primit în cursul lunii iunie „vizita” inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. Controalele au vizat respectarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au lăsat cu zeci de amenzi de peste 141.000 de lei.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, în cursul lunii iunie, în domeniul RM, inspectorii instituţiei au verificat un număr de 155 de angajatori dintre care 37 au fost sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare. Dintre angajatorii sancţionaţi , patru s-au ales cu amendă în valoare totală de 100.000 de lei pentru că au primit la muncă fără forme legale zece persoane. Printre abaterile constatate de inspectorii de muncă, pentru care au aplicat amenzi s-a numărat şi: negarantarea în plata a salariului brut pe ţară, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, necompletarea cu toate elementele a contractelor individuale de muncă şi netransmiterea în termenul prevăzut de lege a registrului electronic al salariaţilor, nepunerea la dispoziţia inspectorilor de muncă a documentelor solicitate în vederea desfăşurării controlului şi exercitarea activităţii de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate de către persoane juridice şi fizice. Alături de contravenţiile sancţionate cu amendă inspectorii de muncă au constatat şi alte contravenţii sancţionate cu avertisment şi anume: munca în timpul sărbătorilor legale, repausul săptămânal, evidenţierea orelor de muncă şi obligativitatea certificatului medical la angajare.
Potrivit inspectorului şef al ITM Sălaj, în domeniul SSM au fost controlaţi un număr de 78 de angajatori dintre care 45 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 15.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 319-2006 privind asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, respectiv asigurararea echipamenteleor de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatatea lucrătorilor.
Vasăzică aceştia sunt noii „patroni” care au luat locul fabricilor socialiste, care trebuiau distruse !
comentariu dumneavoastra este de prisos
Augusta draga, angajatul fictiv nu este angajat fara forme legale. In articol vorbesti de angajati la negru, deci fara nici un contract, in nici un caz fictiv !
Dna ziaris, dumneata ai numarat de cate ori ai scris in articolul asta fenomenal cuvantul „amenzi”???