Angajatorii care au fentat legea sunt buni de plată

Mai mulţi agenţi economici din judeţul Sălaj, care au beneficiat de subvenţii, pentru că au încadrat în muncă absolvenţi, persoane peste 45 de ani şi persoane care mai aveau cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare, nu au respectat prevederile convenţiilor încheiate cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj. Aceştia au fost nevoiţi să plătească instituţiei debite în valoare de aprobe 18.000 de lei şi dobânzi de peste 230 de lei.

După cum au explicat reprezentanţii instituţiei precizate, Ioan Ionel Mureşan şi Alexandru Pura, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul 2015, în baza Legii 76-2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, în anul trecut s-au desfăşurat o serie de acţiuni de control la agenţii beneficiari de măsuri active din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Acţiunile de control au fost desfăşurate atât în baza „planului de control”, cât şi ca urmare a sesizărilor formulate de diferite persoane. Astfel, au fost realizate 254 de controale la 252 de agenţi economici din judeţ, din cele 261 planificate pentru control – diferenţa o reprezintă firmele care s-au desfiinţat. Potrivit sursei citate, au fost efectuate 128 de controale la agenţii economici privind respectarea obligaţiilor articolului 83 din Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă pentru 171 de convenţii încheiate privind subvenţionarea locurilor de muncă ocupate de absolvenţi în perioada 2013-2014 şi alte 126 pentru 280 de convenţii încheiate pentru subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii de peste 45 de ani sau unici întreţinători ai familiilor monoparentale, încheiate tot în aceeaşi perioadă. În urma acţiunilor de control, reprezentanţii instituţiei – „Compartimentul control, îndeplinirea măsurilor asiguratorii şi executare silită” au constatat un număr de opt situaţii în care agenţii economici nu au respectat obligaţiile pe care le aveau în urma încheierii convenţiilor cu AJOFM Sălaj pentru subvenţionarea locurilor de muncă. „În aceste situaţii au fost calculate debite în sumă de 17.934 de lei şi dobânzi în sumă de 238 de lei, sume care au fost încasate în întregime în urma controlului”, a precizat Alexandru Pura – directorul adjunct al AJOFM Sălaj.

Cine poate beneficia de subvenţii?

Reamintim cititorilor noştri că, angajatorii care încadrează în muncă diferite categorii de şomeri pot beneficia anual de subvenţii cuprinse între 500 şi 700 de lei lunar pentru fiecare persoană angajată. Cu ajutorul acestor subvenţii acordate de stat, angajatorii îşi pot achita o parte din salariile angajaţilor şi,de asemenea, pot face economii la bugetul societăţii. De acestea beneficiază angajatorii care încadrează şomeri din rândul tinerilor absolvenţi, persoane cu vârsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap şi şomeri care au mai puţin de cinci ani până la vârsta pensionării. Astfel, un angajator care va încadra în muncă un absolvent de liceu sau al şcolii de artă şi meserii va primi, lunar, timp de un an 500 de lei pentru fiecare angajat încadrat; 600 de lei lunar pentru un absolvent de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi 750 de lei pentru un absolvent de învăţământ superior. De asemenea, un stimulent în valoare de 500 de lei lunar vor primi şi angajatorii care încadrează şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap şi persoane care au mai puţin de cinci ani până la vârsta pensionării. Subvenţiile se acordă la cerere, timp de un an, condiţia principală fiind menţinerea raporturilor de muncă pe o perioadă de 18 luni. În situaţia în care angajatorul nu reuşeşte să menţină raporturile de muncă timp de 18 luni este obligat să returneze suma încasată, cu dobânda aferentă la cursul BNR, la AJOFM Sălaj. În prezent, în evidenţa instituţiei sunt în plată peste 300 de convenţii încheiate de angajatori din judeţ care au încadrat în muncă absovenţi, şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, şomeri care mai au cinci ani până la pensie şi şomeri cu handicap.

2 Thoughts to “Angajatorii care au fentat legea sunt buni de plată”

  1. Anonim

    DOI LINGAII SAU TEHNOCRATI?

  2. Anonim

    sociologul, Pura …..

Leave a Comment