Anchetele anului 2015 în Sălaj: Corupţie, evaziune fiscală, criminalitate organizată

Anul 2015 s-a dovedit a fi unul „plin” pentru instanţele judecătoreşti din Sălaj. De la reţele destructurate de DIICOT, grave acuzaţii de corupţie, evaziune fiscală, înşelăciuni, delapidare până la trafic de droguri ori minori, tâlhării şi alte infracţiuni, anchetele procurorilor au adunat sute de pagini de ipoteze şi dovezi ce au vizat, în ultimul an, aproape toate domeniile de activitate. O parte dintre dosarele ajunse pe masa magistraţilor sălăjeni au fost soluţionate, însă majoritatea continuă în procesul juridic.

Reţea de „experţi” ANI, destructurată de procurorii sălăjeni
Ultima reţea destructurată de procurorii sălăjeni a fost cea a falşilor inspectori de integritate. Grupul, format din cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, a reuşit să înşele nu mai puţin de 23 de primari din judeţ, respectiv pe edilii din comunele: Fildu de Jos, Hida, Almaşu, Zimbor, Cuzăplac, Vîrşolţ, Bocşa, Bobota, Chieşd, Sînmihaiu Almaşului, Sărmăşag, Dobrin, Sălăţig,Ip, Valcău de Jos, Nuşfalău, Boghiş, Halmăşd, Marca, Şamşud, Măerişte, Horoatu Crasnei şi Dragu.
Cercetările au fost finalizate la sfârşitul lunii decembrie 2015, dispunându-se trimiterea în judecată a inculpaţilor: Catrinoiu Cătălin Petrişor, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă la înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat, Boian Vasile-Lucian, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (5 infracţiuni), complicitate la tentativă la infracţiunile de înşelăciune (18 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat, Ionescu Cătălin Adrian, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (7 infracţiuni), şi constituirea unui grup infracţional organizat, Glăvan Ion Matei, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat, Bersu Daniela, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (7 infracţiuni), şi constituirea unui grup infracţional organizat, Societatea SC Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL, sediul în municipiul Bucureşti, reprezentată legal prin Catrinoiu Cristian Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat şi Societatea SC Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, sediul în municipiul Bucureşti, reprezentată legal prin Catrinoiu Cristian Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Anchetatorii sălăjeni susţin că inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrişor, împreună cu inculpatul Boian Vasile Lucian, în cursul anului 2015, a constituit un grup infracţional organizat, în alcătuirea căruia au intrat, în afară de cei doi inculpaţi şi inculpaţii Ionescu Cătălin Adrian, Glăvan Ion Matei, Bersu Daniela, precum şi societăţile comerciale“ SC Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL” şi “SC Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL”, grup infracţional care avea ca obiect de activitate comiterea de infracţiuni de înşelăciune prin inducerea în eroare a reprezentanţilor primăriilor prin mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte.
Mai exact, procurorii au explicat că sub pretextul completării unui chestionar, care ulterior trebuia semnat de către primari,”experţii” le introduceau sub chestionar primarilor, părând că fac parte integrantă din chestionar, adevărate contracte cu Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative, un SRL cu titulatura ce dă impresia unui program strategic guvernamental, în contract acesta având calitatea de furnizor al sistemului informatic integrat ce cuprinde pachetul de servicii sofware www.e-buget.eu. După completarea chestionarelor „experţii” le cereau primarilor să semneze chestionarul, indicându-le locul unde să semneze, unul dintre locurile indicate fiind şi la finalul “Acordului de implementare SII E-BUGET.EU” (denumire utilizată tocmai pentru a nu atrage atenţia) care de fapt constituia un contract. Contractele erau pregătite, fiind inserate numele unităţilor administrative teritoriale, precum şi numele reprezentanţilor acestor primării.
Potrivit contractului, furnizorul punea la dispoziţia beneficiarului pachetul de aplicaţii informatice software ca serviciu pentru acces utilizator pentru acces on-line şi utilizare prin interfaţă web a setului de aplicaţii software instalate pe server-ele administrate de către furnizori la adresa de internet www.e-buget.eu. Preţul convenit de către părţi pentru pachetul de servicii aferente sistemului informatic www.e-buget.eu, contractat de către beneficiar în baza acordului, era de 870 dolari/an. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului
Sălaj.

„Mafia păcănelelor”, pusă la pământ de DIICOT
La sfârşitul lunii octombrie, procurorii DIICOT Sălaj au reuşit destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 70 de persoane, grup specializat în infracţiuni informatice şi economice, respectiv acces, fără drept, la un sistem informatic, modificarea, ştergerea sau deteriorarea unor date informatice ori restricţionarea accesului la aceste date, deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice, introducerea, modificarea, ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date, ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei şi ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Potrivit anchetatorilor, Danco Stelian, Ciascai Radu şi Paneş Remus, administratori şi asociaţi în cadrul unor societăţile comerciale, erau liderii grupării şi au obţinut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentelor financiar contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile.
Ceilalţi mebri ai grupului infracţional aveau rolul de a modifica softul aparatelor de jocuri de noroc prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători.
În urma celor 96 de percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj şi Maramureş, efectuate în 29 octombrie, a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau următoarele sume de bani: 129.080 euro, 175.799 de lei, precum şi cantitatea de 561,66 grame aur.
Dosarul este înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj, inculpaţi în această cauză fiind: Danco Stelian, Ciascai Radu, Coman Claudiu, Panes Remus, Covaci Paul, Gâlgău Alexandru, Kiczel Robert şi Crişan Ionuţ.

Corupţie în administraţia publică
Printre dosarele instrumentate de procurori în ultimul an se regăsesc şi cele ale primarilor din comunele Bălan şi Marca. La mijlocul lunii decembrie 2015, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a primarului comunei Bălan, Isaia Maghiar, sub acuzaţiile de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie (trei infracţiuni) şi conflict de interese. În acelaşi dosar, sunt judecaţi, în stare de libertate, şi Călin Conţ, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean (IPJ) Sălaj şi Daniel Pop, consilier personal al primarului comunei Bălan. Anchetatorii susţin că Maghiar, în calitate de primar al comunei Bălan, a dispus plata suplimentară către SC Sim Trans SRL Surduc a sumei de 51.200 de lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrări de deszăpezire, prin actul adiţional încheiat în data de 12.03.2014, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Sim Trans SRL Surduc. De asemenea, acesta a dispus ca unitatea administrativ teritorială să nu-şi exercite dreptul de a calcula şi deduce penalităţile de întârziere din preţul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, penalităţi datorate pentru neexecutarea lucrărilor în termen, cu consecinţa prejudicierii bugetului comunei Bălan cu suma de 140.194 de lei, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Jibou.
Primarul comunei Marca, Dan Şumălan a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie, fiind acuzat de procurorii sălăjeni de luare de mită şi abuz în serviciu. “În calitate de primar al comunei Marca, inculpatul Şumălan Dan Ioan a primit de la o societate comercială cu care Primăria Marca a încheiat în perioada 2012 – 2014 un număr de patru contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 134.515 lei, foloase pentru sine şi pentru membrii familiei sale în valoare de 23.000 lei”, se preciza în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Foloasele constau în faptul că, în 2013, societatea comercială a efectuat un foraj pentru un puţ situat în curtea tatălui inculpatului, puţ la care sunt racordate pentru alimentarea cu apă locuinţa inculpatului, locuinţa tatălui acestuia şi Casa parohială Marca. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 20.000 lei însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei, sumă achitată în întregime de către Parohia Marca. În 2014, societatea comercială a mai efectuat un foraj pentru un puţ situat pe un teren pe care inculpatul are înfiinţată o plantaţie de cătină, foraj cu o valoare 23.000 lei, însă societatea comercială a încasat doar 10.000 lei de la inculpat. “Societatea comercială a efectuat aceste lucrări la preţuri mult mai reduse decât preţurile practicate în mod uzual datorită faptului că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încredinţat în mod direct cele patru contracte de lucrări acestei societăţi comerciale”, se mai arată în sursa citată.
De altfel, în ultima perioadă, potrivit datelor prezentate de Parchetul sălăjean, în domeniul administraţiei publice locale au fost instrumentate cele mai multe dosare de corupţie. Printre cazurile amintite de procurori sunt: fostul primar al comunei Ip, trimis în judecată şi condamnat definitiv în două dosare penale, fostul primar al comunei Sărmăşag, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Surduc, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Bocşa, trimis în judecată şi condamnat definitiv, fostul primar al comunei Mirşid, trimis în judecată, a achitat prejudiciul şi s-a dispus încetarea procesului penal, actualul primar al comunei Mirşid, trimis în judecată şi condamnat definitiv la amendă penală, un fost primar al comunei Cizer, trimis în judecată şi condamnat definitiv, un alt fost primar şi actualul primar al comunei Cizer, trimişi în judecată, un fost primar al comunei Letca, trimis în judecată, primarul comunei Măerişte, trimis în judecată şi condamnat pentru două infracţiuni la pedeapsa amenzii penale, achitat, primarul comunei Crişeni, trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru conflict de interese, primarul oraşului Cehu Silvaniei, trimis în judecată.

Afacerişti sălăjeni judecaţi pentru evaziune fiscală
Pe parcursul anului 2015, mai multe dosare având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală ori delapidare au fost înregistrate pe rolul instanţelor sălăjene. Printre ultimele astfel de cauze instrumentate de procurori se numără cel al unui „importator” de maşini second hand, acuzat că a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de aproape 90.000 de lei. “S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Şuteu Sorin Augustin, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, (…) constând în aceea că, în calitate de administrator al SC Auto Lider SRL, a procedat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada 2008-2013, la neînregistrarea în contabilitatea acestei societăţi comerciale a veniturilor obţinute în urma comercializării unui număr de 25 autovehicule second hand achiziţionate din spaţiul intracomunitar şi vândute apoi către clienţi persoane fizice pe teritoriul României, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 89.924 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit”, au precizat anchetatorii.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Sălaj la sfârşitul lunii decembrie 2015.
În aceeaşi lună, procurorii sălăjeni dispunea trimiterea în judecată a trei administratori de firme, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Este vorba de Şandru Gabriel Marius, consilier judeţean, Coţe Ioan şi Irimia Deac Constantin. Anchetatorii susţin că Şandru Marius, în calitate de administrator de fapt al SC Consgrup AMG Consulting SRL, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada 12.11.2007 – 28.11.2008, a înregistrat în contabilitatea societăţii comerciale mai sus menţionate un număr de 162 facturi fiscale de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni economice reale, facturi fiscale emise de catre SC Iricond Impex SRL Iaşi, SC Mardum Com Metal Iaşi, SC Sitorex Impex SRL Grajduri Iaşi şi SC Hannes Tour SRL Zalău, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul de stat a sumei de 900.332 lei, compusă din suma de 411.577 lei, cu titlu de impozit pe profit şi TVA în sumă de 488.755 lei. “Irimia Deac Constantin, în calitate de administrator al SC Iricond Impex SRL, în baza unei rezoluţii infracţionale unice l-a ajutat pe inculpatul Şandru Marius Gabriel să cauzeze un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 625.957 lei din care impozit pe profit în sumă de 286.152 lei şi TVA în sumă de 339.805 lei, prin emiterea în perioada 12.11.2007-28.11.2008 a unui număr de 109 facturi fiscale ce nu au la bază operaţiuni economice reale în favoarea SC Consgrup AMG Consulting SRL”, se preciza în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Potrivit sursei citate, Coţe Ioan, în calitate de administrator al SC Hannes Tour SRL, în baza unei rezoluţii infracţionale unice l-a ajutat pe Şandru Marius să cauzeze un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 166.215 lei, compusă din suma de 75.984 lei cu titlu de impozit pe profit şi TVA în sumă de 90.231 lei, prin emiterea în perioada 12.06 – 27.06.2008 a unui număr de trei facturi fiscale ce nu au la bază operaţiuni economice reale în favoarea SC Consgrup AMG Consulting SRL.
În luna noiembrie a anului 2015, un alt om de afaceri din judeţ era trimis în judecată, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, primirea la muncă a unor persoane fără încheierea unui contract şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. “Inculpatul M. Aurel, în perioada mai – septembrie 2012 a efectuat lucrări de reabilitare la SELC Jibou (o subunitate a depoului de locomotive Satu Mare), pentru care a încasat, în mod repetat, în baza chitanţelor şi facturilor fiscale nr. (..) de la S.C. TGI SRL Zalău suma de 33.938 de lei, pe care nu a declarat-o organelor fiscale, ascunzând astfel sursa impozabilă, faptă prin care a cauzat un prejudiciu statului în cuantum de 5.430 de lei reprezentând impozit pe venit, precum şi fapta de a nu calcula, reţine şi vărsa la bugetul de stat contribuţiile aferente salariilor achitate unui număr de 12 muncitori pentru activităţile desfăşurate la SELC Jibou, în perioada mai – septembrie 2012, faptă prin care a cauzat un prejudiciu statului de 23.032 lei (din care 11.725 lei reprezintă contribuţii angajator şi 11.307 lei contribuţii angajaţi), prejudiciul total astfel cauzat fiind de 28.462 lei”, au explicat anchetatorii. De asemenea, tot în perioada precizată, bărbatul a primit la muncă, la SELC Jibou, un număr mai mare de cinci persoane, respectiv 18 (12 identificaţi), fără a le încheia contracte individuale de muncă.
Un alt dosar de evaziune fiscală ajuns pe masa judecătorilor este cel al lui Moroti Marin, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi evaziune fiscală. „În fapt, s-a reţinut că, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Fcm Invest Construct Românaşi, în perioada 2009- 2010, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul a desfăşurat operaţiuni comerciale cu un număr de şapte societăţi, operaţiuni pe care nu le-a evidenţiat în actele contabile, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 95.033 lei, din care 38.776 de lei reprezintă impozitul pe profit şi 56.257 lei reprezintă TVA colectată”, au explicat procurorii. Totodată, Moroti nu a achitat în termenul de 30 de zile impozitele şi obligaţiile cu reţinere la sursă, în perioada septembrie 2008 – noiembrie2009, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 3.579 de lei.

Acuzaţii de înşelăciune şi uz de fals în sistemul de sănătate
Un amplu dosar de înşelăciune a fost soluţionat de către procurori la sfârşitul lunii august. Este vorba de cel al fostului manager al Centrului de Recuperare Tratament şi Îngrijire “Acasă”, Leontin Băbţan, judecat pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Ioana Rotaru, fostul director medical al Centrului, pentru complicitate la înşelăciune şi fals intelectual. “Prin rechizitoriul, conţinând 676 de pagini, întocmit în data de 31 august 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Băbţan Leontin, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuă (63 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (690 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (63 acte materiale) şi Rotaru Ioana, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată (63 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (627 acte materiale)”, s-a precizat în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit anchetatorilor, din actele de urmărire penală administrate în cauză, rezultă faptul că, cei doi inculpaţi, în calitate de manager şi respectiv, director medical, la Centrul de Recuperare Tratament şi Îngrijire Acasă, în perioada 2008 – februarie 2015, au indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj, prin întocmirea unui număr de 63 de rapoarte de decont ce conţineau date nereale, inserate într-un număr de 627 de foi de observaţie, rapoarte de decont ce atestau prestarea unor servicii medicale, ce în realitate, nu au fost prestate. “Ca urmare a săvârşirii acestor infracţiuni a fost cauzat un prejudiciu Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj în cuantum de 1. 627. 776 de lei, Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj constituindu-se parte civilă în cauza penală, cu suma mai sus menţionată, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere”, au mai spus procurorii. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Zalău.

Trafic şi consum de droguri
Traficul de droguri nu a lipsit dintre infracţiunile anului 2015. În luna septembrie, Elvis Rareş Pop, un tânăr de 25 de ani, din Someş Odorhei, a fost prins în flagrant de către ofiţerii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj în timp ce comercializa droguri de mare risc. Potrivit reprezentanţilor DIICOT Sălaj, un ofiţer de investigaţii a cumpărat de la tânărul traficant patru grame de haşiş contra sumei de 200 de lei, iar în ziua următoare a mai achiziţionat 20 de grame pentru care i-a achitat tânărului 1.000 de lei, moment în care a fost organizat flagrantul. Asupra tânărului fost găsită cantitatea de 55 grame de haşiş, dar şi un cântar electronic de mici dimensiuni pe care acesta îl folosea în vederea cântăririi “comenzilor”. Conform datelor anchetatorilor, activitatea infracţională a tânărului nu se afla la debut. În luna aprilie 2015, sălăjeanul, plecat la la muncă în Italia, a prins gustul drogurilor, consumând ocazional haşiş sub formă de ţigări confecţionate. În luna august acesta a cumpărat de la un cetăţean marocan cantitatea de 100 de grame de haşiş cu suma de 400 de lei pe care l-a trimis în ţară cu ajutorul unui sătmărean, care efectua curse regulate pe traseul Italia – România. Haşişul fusese bine ascuns într-o cutie de detergent.
Elvis este cercetat pentru trafic şi consum de droguri, infracţiuni pentru care riscă pedepse între doi şi şapte ani de detenţie, cercetările fiind extinse, potrivit DIICOT Sălaj, şi sub aspectul infracţiunii de trafic internaţional de droguri, infracţiune pentru care poate sta după gratii între trei şi zece ani.

Adolescentă de 15, obligată să se prostitueze
Un alt dosar ajuns pe masa magistraţilor în 2015 a avut ca obiect traficul de minori. Dosarul a fost instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj. Arestaţi şi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de trafic de minori au fost doi tineri din Şimleu Silvaniei, Adriana Ruţas de 27 de ani şi concubinul acesteia, Cornel Lingurar de 23 de ani. Cei doi au obligat o adolescentă de 15 ani să se prostitueze. Trimişi în judecată în luna februarie, şimleuani au fost condamnaţi, în primă instanţă, în luna august, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Leave a Comment