Într-o zi specială, hărăzită de bunul Dumnezeu l-am cunoscut pentru prima oară pe Adrian Sîrb, cel care a dat viață Ansamblului „Tinerii Dănțăuși” din Bobota. Atunci am scris un articol despre performanțele deosebite ale celor care le îndrumă pașii cu atât de multă răbdare, pasiune și dedicare. A fost încântat de materialul meu. Mai apoi, ne-a oferit șansa, echipei noastre de la Magazin Sălăjean, de a fi partenerii media ai unui eveniment caritabil pe care îl pregătește cu multă pricepere la Bobota, cu sprijinul Primăriei, Consiliului local și al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Șincai”. Pentru el nu cere nimic. Însă speră să obțină multe, de fapt tot ce poate, pentru Anaisa Gabriela Tamba, cea care în urmă cu puțin timp îi era elevă în ansamblu și care are aproape zece ani. Până într-o zi i-a îndrumat pașii pe scenă, apoi totul s-a schimbat.
Transformarea Anaisei dintr-un copil talentat într-un pacient prin spitale
Într-o zi fetița a început să acuze dureri de spate care, din păcate, s-au tot intensificat. Părinții au început zeci de investigații. Unii medici au fost indiferenți, însă părinții au fost tenace, au fost determinați să afle adevărul și să găsească tratamentul potrivit. Au insistat să-i facă fetei un RMN. Așa a început totul, s-au identificat modificări ale coloanei vertebrale și mai mult decât atât s-a descoperit și o tumoare pe care medicii au numit-o osteoblastom. A urmat o operație grea la nivelul coloanei vertebrale, efectuată la spitalul universitar din Debrecen. Tumoarea a fost extirpată precum și două vertebre. Totodată, s-a montat o tijă de susținere a coloanei. Recuperarea a fost dificilă, cu ajutorul specialiștilor în recuperare Anaisa a învățat să meargă din nou. La controlul de la două săptămâni a fost diagnosticată cu Histiocitoza X, considerată o boală rară. Medicul a recomandat un tratament oncologic pentru a îndepărta orice celulă rămasă din tumoare. Ar fi fost bine ca lucrurile să evolueze pozitiv. Din păcate, tumoarea a recidivat în acest an la nivelul părților moi din zona coloanei, astfel că acum există două noi formațiuni canceroase lângă operație. Din acest motiv tratamentul continuă. Prin urmare, acest tratament este de lungă durată și extrem de costisitor. Problema și mai mare este de ordin tehnic, ținând cont că micuța este în plin proces de creștere și tija montată în coloană trebuie ajustată și adaptată schimbărilor organismului său.
Cine este de fapt Anaisa
Cei dragi spun despre ea că este foarte cuminte, adoră să joace fotbal, să pescuiască și să danseze. Acum, din păcate, nu mai poate să practice nimic din ceea ce-i făcea plăcere. Școala i-a plăcut tare mult, participând la olimpiade și concursuri locale și regionale. Familia spune că este o luptătoare. Nu-i place să piardă, vrea întotdeauna să știe totul, este o mică perfecționistă și un exemplu pentru sora ei. Tatăl ne-a dezvăluit că a vrut să se facă polițistă. Marius Tamba este îngrijorat acum că implantul din coloana fiicei sale nu îi permită să se miște decât cu greu, fapt ce o împiedică să se bucure de pasiunile ei. În curând va trebui luată o decizie cu privire la acest implant, evident după ce cancerul dispare.
Câți bani a cheltuit familia pentru a-și salva copilul
În încercarea de a-și salva fetița, familia a cheltuit până în prezent foarte mulți bani, și-au epuizat toate economiile strânse vreme de-o viață. În sprijin le-au sărit și prietenii, rudele și oamenii cu suflet mare care au dorit să-i ajute cu mici donații. Doar operația făcută la spitalul universitar din Debrecen a costat peste 25.000 de euro. Și până la urmă nu e vorba doar de bani, e nevoie de mult mai mult, de iubirea, prețuirea și devotamentul care nu pot fi cumpărate nici măcar cu cele mai scumpe diamante găsite vreodată. În fața Anaisei părinții se țin tari, nu vor să o descurajeze. Ei îi vorbesc în continuare de speranță, îi povestesc de vindecare și de acele zile în care va putea alerga și dansa din nou, ca și când totul ar fi fost doar un vis urât. Ei bine, acele zile pot fi tot mai aproape și chiar pot deveni realitate cu sprijinul fiecăruia din noi, a celor care ne pasă de existența unui viitor artist, a celor care alegem să credem în minuni și în faptele bune care ne vor fi, într-o zi, din plin răsplătite.
Sprijinul dascălului Adrian Sîrb
Adrian Sîrb, cel pe care localnicii îl cunosc și ca diacon al mănăstirii din Bobota spune că a urmărit de la bun început acest caz, cu atât mai mult cu cât Anaisa i-a fost elevă. Tot ce își dorește pentru familie este să reușească să strângă suficient de mulți bani fiindcă tratamentele celei mici sunt de lungă durată, medicii nu știu cât va dura până când va fi complet vindecată. Părinții au nevoie de bani și pentru implanturile care urmează. Acestea ar costa peste 78.000 euro. O astfel de operație se poate face în Berlin, este minim invazivă, tija care s-ar implanta în coloană este una specială, putând fi ușor ajustată din exteriorul corpului, fără durere.
Ce poate face pentru acest caz profesorul de dansuri populare și diaconul din Bobota?
Organizatorul a pus la punct un proiect ambițios, un eveniment caritabil la care a adunat în jurul său numeroși artiști de renume din toată țara: Marius Ciprian Pop, Alin Oprea, Alexandru Pop, Rodica Pop Seling, Neluțu de la Buzău, Alexandra Chira și mulți alții. Desigur că există și multe alte surprize incluse în program, dar pe acestea le vei descoperi atunci când vei participa la spectacol.
De ce ar trebui să participi
L-am întrebat pe Adrian Sîrb care consideră că ar fi motivele pentru care cei care ar dori să ajute să fie prezenți la Bobota. Răspunsurile oferite au fost cât se poate de naturale și de firești: „eu spun că trebuie și merită să ajutăm un copil talentat care a făcut parte din ansamblul nostru. Anaisa este un copil ales, este inteligentă și talentată. Mai presus de asta, ea este dornică să evolueze, eu am fost uimit de perseverența ei, atunci când își propune ceva ea face totul ca să câștige. Acum ne arată că este decisă să câștige însăși pariul cu această boală extrem de complicată și de dureroasă. Pentru asta ea are nevoie de noi, să-i fim alături. Și dacă atâția artiști mari fac un efort să vină gratuit la acest spectacol, atunci un bilet de intrare care costă doar zece lei nu consider că este o avere pentru mulți dintre noi, dar prin acest gest ne putem crea o avere în cer fiecare din noi.Cei care sunt mai darnici vor găsi și urne pentru donație la spectacol, iar cei care din diverse motive nu se pot prezenta ne pot contacta pentru a ajuta. Sunt încrezător că împreună suntem puternici, împreună reușim să obținem lucruri frumoase. Cu toate astea e bine să alegem să facem lucrurile la timp, ca să nu fie prea târziu. Pentru asta mă rog, să ne dea fiecăruia din noi puterea de a lua decizii inspirate și înțelepte. Noi primim zilnic cadouri, chiar dacă pe unele nu le vedem fizic. Fiecare zi pe care o trăim este cadoul nostru. Dar noi ce oferim în schimb?”
Cei care vor să ia parte la acest spectacol caritabil sunt așteptați, în data de 8 octombrie, începând cu ora 13.30 pe terenul de fotbal din Bobota. Costul unui bilet este de 10 lei/persoană.
[…] Într-o zi specială, hărăzită de bunul Dumnezeu l-am cunoscut pentru prima oară pe Adrian Sîrb, cel care a dat viață Ansamblului „Tinerii Dănțăuși” din Bobota. Atunci am scris un articol despre performanțele deosebite ale celor care le îndrumă pașii cu atât de multă răbdare, pasiune și dedicare. A fost încântat de materialul meu. Mai apoi, ne-a oferit șansa, echipei noastre de la Magazin Sălăjean, de a fi partenerii media ai unui eveniment caritabil pe care îl pregătește cu multă pricepere la Bobota, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local. Pentru… Citeste mai mult […]