O nouă intervenție a ”Ambulanței pentru Monumente Sălaj” are loc în această perioadă la biserica din lemn ’’Adormirea Maicii Domnului’’ din satul Răstolțu Deșert, comuna Agrij. Voluntari cu experiență, alături de meșteri din localitatea Budești, județul Maramureș, dar și localnici, au demarat lucrările la acoperișul lăcașului de cult.
Intervenția organizată are drept scop înlocuirea învelitorii de tablă cu una nouă, din șindrilă. După cum au explicat reprezentanții ’’Ambulanței pentru Monumente Sălaj’’, încă din prima zi a intervenției la acțiune au luat parte și localnici, care au plănuit o clacă dorind să nu fie mai prejos de echipa de lucru. Tinerii din sat știu că biserica este acum în grija lor și sunt hotărâți să se implice alături de voluntarii Asociației ’’Arhaic’’ – Ambulanței pentru Monumente Sălaj pentru restaurarea lăcașului. Concret, intervenția constă în schimbarea acoperișului, unde voluntari și localnici au pus lețuri și ’’kis corni” (aruncătoare de apă) noi, și au făcut curat în podul și în jurul bisericii, iar apoi au început să ’’bată’’ șindrila adusă tocmai din Budești. Finalizarea lucrărilor ar urma să aibă loc în 14 august, cu o zi înainte de cunoscuta sărbătoare a cărui hram îl poartă lăcașul de cult: Adormirea Maicii Domnului. Recent, ”Ambulanța pentru Monumente Sălaj” a finalizat o lucrare la biserica de lemn din localitatea Chechiș, comuna Bălan. Fragmentele de pictură exterioară, descoperite în luna aprilie a acestui an la biserica precizată, au avut de suferit din cauza umidității excesive din ultima perioadă. Pânza pictată, așezată între bârne, a început să se desprindă, iar cu ajutorul restauratorilor s-a realizat procesul de consolidare a fragmentelor de pictură exterioară de la această biserică. De asemenea, în cursul lunii iunie ’’Ambulanța pentru Monumente Sălaj” a finalizat o altă lucrare la biserica de lemn din Zalnoc, care a vizat realizarea unei învelitori de șindrilă, cea veche de peste 40 de ani fiind degradată. ”Ambulanța pentru Monumete” este un proiect civic, cu impact regional, ce are drept obiectiv acționarea eficientă în domeniul salvgardării patrimoniului cultural construit, anume punerea în siguranță a acelor edificii monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare sau precolaps. În județul Sălaj programul civic de salvgardare a patrimoniului cultural construit ”Ambulanța pentru Monumente” este gestionat de Asociația ”Arhaic” reprezentată de Valeria Lehene, președinte și conductor arhitect, respectiv Bogdan Ilieș – vicepreședinte. Prin intermediul programului ”Ambulanța pentru Monumente” sunt puși la dispoziția comunității specialiști: arhitecți, istorici de artă, istorici, meșteri și voluntari.
De asemenea, comunitățile contribuie cu sumele de bani aferente materialelor necesare pentru punerea în siguranță a edificiului monument istoric și tot în sarcina comunității este cazarea și asigurarea hranei pentru voluntarii și meșterii participanți la acțiunea de punere în siguranță a monumentului. De precizat este faptul că, ”Ambulanța pentru Monumente Sălaj” este parte integrată a proiectului ”Ambulanței pentru Monumente”, proiect ce se dorește a fi implementat la nivel național. Ca proiect, ”Ambulanța pentru Monumente” este susținut prin finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Global Heritage Fund și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. În cursul acestui an, ’’Ambulanța pentru Monumente Sălaj’’ urmează să intervină și la biserica de lemn din localitatea Porț, comuna Marca.