Deşi primăvara este considerat anotimpul cel mai alergen, totuși, toamna este momentul când se manifestă un număr foarte mare de alergii, una dintre ele fiind foarte gravă: alergia la ambrozie.
Legea se aplică “la solicitarea cetățenilor”
O serie de sesizări sosite pe adresa redației trag un semnal de alarmă cum că, în mai multe zone din Zalău, cu preponderență pe strada Mircea Eliade, pe marginea carosabilului au crescut tufe de ambrozie, plantă extreme de periculoasă pentru persoanele alergice.
Contactat, viceprimarul Teodor Bălăjel ne asigură că echipele de la Citadin vor ajunge miercuri în acea zonă a muncipiului, pentru a înlătura buruiana de pe marginea carosabilului. “Au mai fost cazuri în Zalău, unde am intervenit pentru a înlătura această plantă. Da, știm că este extreme de periculoasă pentru cei alergici, astfel că îi rugăm pe toți cei care o văd în această perioadă crescută pe domeniul public, să ne sesizeze imediat pentru a putea interveni înainte să se întâmple o nenorocire”, ne spune Bălăjel.
Provoacă alergii severe
Este bine de știut că, din martie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 62/2018, care ne obligă (inclusiv persoanele fizice) să curețe terenurile invadate de ambrozie. Altfel, riscăm o amendă imensă!
Alergia la ambrozie a devenit o problemă foarte gravă de sănătate publică, tot mai mulți români fiind afectați. Specialiștii susțin că au început să apară copii de vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie. Au fost inclusiv cazuri de copii de doi ani, care deja dezvoltă alergia la ambrozie, care arată că există nişte modificări încă din viaţa intrauterină. Însă, majoritatea persoanelor afectate de alergia la ambrozia sunt adulţi, pentru că ei sunt în activitate şi vor fi expuşi în lunile august-septembrie la cantităţile imense de polen care există în aer.
Potrivit medicilor, simptomele alergiei la ambrozie pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).
Amenzi usturătoare
În urma acestor avertismente, parlamentarii au votat legea privind combaterea buruienii ambroziei. Potrivit legii, „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Astfel, autoritățile, persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei.
Dacă această obligație va fi neglijată, se va da, mai întâi, o sancțiune sub formă de avertisment. Apoi, ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.
Unde crește?
Ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă, iar polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie). „În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25 la sută din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, spun inițiatorii proiectului de lege.
În expunerea de motive mai scrie că tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenții naționale de limitare a răspândirii ambroziei.