Președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a anunțat vineri, la întâlnirea cu primarii sălăjeni, că proiectul de implementare a sistemului integrat de management al deșeurilor a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 30 la sută. Una dintre principalele probleme care au cauzat întârzierea lucrărilor sunt alunecările de teren de la rampa din Dobrin. De asemenea, la centrul de transfer din Crasna este nevoie de o infrastructură de protecție pentru că este poziționat lângă poligonul militar. ”La Cehu Silvaniei stadiul lucrărilor de închidere a rampei de gunoi este de aproape 100 la sută, iar la Șimleu Silvaniei de 80 la sută. Ne dorim ca până la sfârșitul anului să finalizăm lucrările la Centrul de la Dobrin, să închidem rampa de la Jibou, iar pe urmă pe cea de la Crișeni”, a declarat Tiberiu Marc.
Proiectul a fost susținut de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”ECODES Sălaj”, din care fac parte toți cei 61 de primari. Unul dintre primarii prezenți vineri în Sala ”Porolissum” a Consiliului Județean a întrebat dacă pot fi acuzați de incompatibilitate în cazul în care dețin calitatea de membri în Asociația ECODES. ”Din punctul meu de vedere nu sunteți incompatibili. Legea exceptează activitățile în asociații și fundații de utilitate publică”, a răspuns secretarul județului, Cosmin Vlaicu. Acesta l-a contrazis pe primarul din Meseșenii de Jos, Sandu Bercean, care susținea că o dispoziție a președintelui Curții de Conturi precizează faptul că doar comunele sunt structuri de utilitate publică, ”iar asociațiile de dezvoltare intercomunitară nu sunt legiferate ca fiind de utilitate publică, astfel Curtea de Conturi va imputa primăriilor sumele cheltuite prin contractele încheiate cu o asociație de acest gen”. Bercean este și președintele Asociației Comunelor din România, filiala Sălaj.
Deșeurile vor fi colectate în sistem integrat
Cu o valoare totală de peste 31 de milioane de euro, contractul de finanțare a sistemului integrat de management al deșeurilor a fost semnat la sfârșitul anului 2010. Investiția cuprinde construirea, utilarea şi dotarea Centrului de management integrat al deşeurilor Dobrin, având următoarele facilităţi: depozit ecologic, staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, staţie de epurare; construirea şi dotarea a trei staţii de transfer la Crasna, Sînmihaiu Almașului și Surduc; închiderea depozitelor neconforme de la Crişeni, Cehu Silvaniei, Jibou şi Şimleu Silvaniei; modernizarea și reabilitarea drumurilor de acces către Centrul de management integrat al deşeurilor Dobrin şi către staţiile de transfer; achiziţia de pubele, containere şi camioane de mare capacitate.
Da, are dreptate domnul secretar. ADI-urile au utilitate publica inca din momentul infiintarii lor, conform Legii administratiei locale.