Valul de contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei constatate la nivel naţional, zecile de evenimente rutiere cu consecinţe grave ori tragice, au făcut ca numărul controalelor şi filtrelor de pe şoselele sălăjene să crească în ultima perioadă. Controalele poliţiştilor se axează în special pe depăşirea limitelor de viteză, combaterea infracţiunilor pe linie de alcool dar şi a contravenţiilor legate de starea tehnică a autovehiculelor precum şi alte categorii de contravenţii des întâlnite de poliţişti în urma controalelor. Deşi ne situăm, ca număr de infracţiuni pe linie rutieră, pe un loc bun – printre ultimele pe ţară – nici Sălajul nu este ocolit de astfel de fapte aducătoare de adevărate nenorociri, cu atât mai grav fiind faptul că victimele acestor fapte sunt, de multe ori, oameni nevinovaţi! Consumul de alcool înainte de urcarea la volan reprezintă una dintre cele mai grave infracțiuni rutiere.
Doi sălăjeni au ajuns în închisoare, anul trecut, pentru o astfel de faptă iar alți doi își așteaptă sentințele, luna viitoare, fiind judecați pentru consum de alcool înainte de urcarea la volan.
În anul 2018, pe linie de alcool consumat înainte de urcarea la volan, polițiștii rutieri au constatat 139 de infracțiuni și au aplicat 138 de sancțiuni contravenționale. Sute de permise au fost reținute, existând zile, cum au fost cele din perioada sărbătorilor, în care polițiștii au reținut 15 permise zlnic! De asemenea, din cauza conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, pe raza judeţului Sălaj s-au produs 13 accidente de circulaţie grave, soldate cu un mort şi 13 răniţi grav.
Conducerea în stare de ebrietate crește în mod dramatic probabilitatea de a ucide, la propriu, pe șosele, de a lăsa cu sechele pentru toată viața sau de a răni un alt partener de trafic sau pieton. A-ți forța norocul ziua sau noaptea târziu pe drumul spre casă sau de acasă la club, ori la prieteni, este un joc riscant care se termină în moduri dramatice de multe ori.
Polițiștii sălăjeni sunt permanent la datorie și aveți mari șanse să fiți opriți și testați cu alcooltestul. Chiar dacă aveți falsul “noroc” să nu fiți trași pe dreapta, riscați să produceți un accident ale cărui urmări pot fi tragice. Puteți să luați o viață, mai multe vieți, puteți să nenorociți o familie sau mai multe, puteți să curmați destine nevinovate, într-o fracțiune de secundă! Alcoolul la volan vă poate costa, în calitate de conducător auto, libertatea sau chiar viața!
În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel: Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.
Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat reprezintă o alegere cât se poate de proastă, întrucât legea prevede pentru această faptă închisoarea de la 1 la 5 ani. În ultimele două luni, doi sălăjeni au ajuns la închisoare după ce s-au sustras executării pedepsei, în urma condamnărilor pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Niciodată, în nicio împrejurare, nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat fie şi doar şi câţiva mililitri de alcool. Sunteţi responsabili nu doar pentru viaţa dumneavoastră, a celor dragi, a pasagerilor, dar şi pentru vieţile unor oameni nevinovaţi care pot deveni într-o secundă nenorocită, o amintire înlăcrimată pentru cei dragi, pentru tot restul vieții lor. Fiţi responsabili şi dacă cereţi respect în trafic, asiguraţi-vă că şi voi la rândul vostru acordaţi respect celorlalţi participanţi la trafic – şoferi, motociclişti, biciclişti ori pietoni. “Paza bună trece primejdia rea!” Nu uitaţi că prudenţa şi atenţia sunt acţiunile care vă pot conduce cu bine, întregi şi sănătoşi, către cei dragi care vă aşteaptă acasă ori către destinaţiile de weekend sau cele de vacanţă alese pe tot parcursul anului.