Din teribilism, din curiozitate, pentru relaxare ori din cauza anturajului, tot mai mulţi tineri din judeţ cad pradă drogurilor. Drogurile uşoare, cunoscute ca etnobotanice şi primele în clasamentul preferinţelor consumatorilor sălăjeni, au băgat în spital, în 2015, 25 de persoane. Numărul real al consumatorilor nu este, însă, cunoscut de către autorităţi, dar cu certitudine este cu mult mai mare.
În ciuda numeroaselor activităţi de prevenţie pe care le derulează specialiştii Centrului de Prevenire, Consiliere şi Evaluare Antidrog (CPCEA) Sălaj, a acţiunilor derulate de DIICOT Sălaj pentru destructurarea grupărilor specializate în trafic de droguri, numărul consumatorilor de substanţe psihoactive este în creştere.
În 2012, cinci tineri au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, din cauza consumului de droguri. În 2013 – 10, iar în 2014 – 22. Anul trecut, susţine Valer Merce, coordonatorul Centrului Antidrog, numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă pentru că s-au drogat a ajuns la 30: “Cei mai mulţi, respectiv 25 de tineri, au declarat că au consumat etnobotanice, doi, canabis, iar trei, substanţe necunoscute”. O parte dintre aceştia au fost internaţi la secţia Psihiatrie a SJU Zalău.
Pacienţii din Urgenţă, consumatori cu vechime
Statisticile sunt alarmante şi indică o scădere îngrijorătoare a vârstei de la care tinerii încep să se drogheze. Potrivit lui Valer Merce, cel mai mic consumator care a ajuns în stare gravă la UPU a avut doar 12 ani! O treime din cei 30 au vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, nouă au între 17 şi 20 de ani, patru, între 21 şi 25 de ani, iar şase, peste 25 de ani. Oficialul Centrului menţionează că în toate cazurile este vorba despre consumatori cu “vechime”: “Cei care ajung în Urgenţă nu se află la prima încercare. Au în spate un istoric de consum de patru-cinci ani”.
Din teribilism, din curiozitate, pentru relaxare ori din cauza anturajului, tinerii ajung să fie sclavii drogurilor. “Mulţi cred că dacă inhalează etnobotanice de câteva ori, nu li se întâmplă nimic. Alţii se lasă păcăliţi de furnizori, care le garantează că produsele sunt naturale, prezentându-le nişte pliculeţe cu diverse fragmente vegetale, şi că ar fi legale. În realitate, respectivele resturi vegetale sunt impregnate cu diverse substanţe care dau dependenţă rapidă. Unele dintre ele sunt chiar mai adictive decât drogurile clasice”, mai spune Merce.
Etnobotanicele, la un click distanţă
Din păcate, tinerii au acces facil la drogurile uşoare, Internetul fiind inundat cu oferte. Online, consumatorii fac schimb de experienţe, îşi recomandă un produs sau altul.
Din păcate, multe din substanţele psihoactive sunt legale, în condiţiile în care anual apar pe piaţă zeci de substanţe noi. Aşa se face că până ce o anumită substanţă este inclusă în lista celor incriminate, producătorii de droguri schimbă “reţeta”, folosind un compus nou care nu este interzis în România.
Potrivit reprezentantului CPCEA Sălaj, etnobotanicele se împart în două categorii: cele care acţionează ca stimulente, oferind consumatorului senzaţia de energie, şi cele care creează o stare de relaxare. Toate, însă, dau dependenţă.
Părinţi, atenţie la comportamentul copiilor!
În 2015, specialiştii Centrului Antidrog Sălaj au oferit 59 de informări pentru 42 de persoane – consumatori şi părinţi ai consumatorilor. O atenţie deosebită a fost acordată prevenirii consumului de droguri, în acest sens fiind organizate 145 de acţiuni în şcolile din judeţ, având ca beneficiari direcţi peste 3.600 de elevi.
Valer Merce recomandă părinţilor să nu neglijeze schimbările de comportament ale copiilor şi care ar putea indica dependenţa sau consumul de droguri. “Părinţii trebuie să observe comportamentul copilului. Acesta îşi poate schimba atitudinea, grupul de prieteni, preocupările. Devine mai retras, îşi pierde interesul faţă de unele lucruri care îi plăceau odinioară, încearcă să ascundă indentitatea unor prieteni, lipseşte de la şcoală, este apatic, somnolent ori agresiv. Nimic din toate acestea nu este de neglijat”, susţine sursa citată.