Aproape 140 de agenţi economici din judeţ au primit în cursul lunii trecute „vizita” inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj
Cotroalele au vizat respectarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) şi au scos la iveală o serie de nereguli sancţionate, după caz, cu avertismente şi amenzi contravenţionale în valoare 67.800 de lei.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef la ITM Sălaj, în domeniul RM au fost controlaţi 81 de agenţi economici, din care 23 au fost sancţionaţi cu amenzi şi avertismente. Dintre angajatorii verificaţi de inspectorii de muncă, unul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că a primit la muncă o persoană fără forme legale. Abaterile constatate pentru care reprezentanţii ITM Sălaj au fost aplicat amenzi contravenţionale au fost: nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor privind munca de noapte, nerespectarea prevederilor privind garantarea în plată a salariului minim brut şi neîndeplinirea măsurilor dispuse la controlul anterior. Tot în domeniul precizat au fost aplicate şi sancţiuni constând în avertisment pentru: nerespectarea dispoziţilor privind sărbătorile legale, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal şi necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale. Conform sursei citate, în domeniul SSM au fost controlaţi 58 de agenţi economici dintre care 36 au fost sancţionaţi aplicându-se în total patru amenzi în cuantum total de 23.000 de lei şi 46 de avertsimente. Contravenţiile constatate şi sancţionate cu amenzi au fost pentru: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, neasigurarea lucrului la înălţime şi lipsa autorizaţiei de funcţionare ISCIR. De asemenea, deficienţele constatate de inspectorii de muncă, tot în domeniul SSM, sancţionate cu avertisment se referă la: neutilizarea echipamentului de protecţie, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa semnalizatorilor de SSM şi nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incedniilor şi de evacuare a lucrătorilor.